“İnsanların türküleri kendilerinden güzel,

Kendilerinden umutlu,

Kendilerinden kederli,

Daha uzun ömürlü kendilerinden.

Sevdim insanlardan çok türkülerini.

İnsansız yaşayabildim

türküsüz hiçbir zaman.

Hiçbir zaman beni aldatmadı türküler de.

Türküleri anladım hangi dilde söylenirse söylensin.

Bu dünyada yiyip içtiklerimin,

Gezip tozduklarımın,

Görüp işittiklerimin,

Dokunduklarımın, anladıklarımın

Hiçbiri, hiçbiri,

Beni bahtiyar etmedi türküler kadar”

Nâzım HİKMET

dost_ic.jpg

Radyo Dost Viyana 2012 yılında Avusturya Viyana’da kurulmuş bir internet radyosu.

Radyo Dost Viyana, asıl meslekleri radyoculuk olmayan, hiçbir çıkar ve kar amacı gütmeyen beş gönüllü ortağın kurduğu radyo. 

Adını o dönemlerde Dersim’de 97,7 Frekansında yayın Yapan Radyo Dost (Radyo Munzur)’dan esinlenerek almış olup, www.radyodost.net adresinde  sadece Halk, Özgün, Kürtçe ve Zazaca Türküler yayınlayan bir Radyodur.

Radyo Dost Viyana’yı diğer internet radyolarından ayıran özelliklerinden birisi de sohbet radyosu olmamasıdır. Gelişen teknoloji ile birlikte İnsanlar değişik sosyal paylaşım sayfalarında arkadaşları ile sohbet etmektedirler. Sadece dinleyici toplamak için kullanılan bu tekniği Radyo Dost Viyana olarak kullanmamaktayız. Bizim Sloganımız “FARKIMIZ DOSTLUĞUMUZ” bu yüzden bizi dinleyen dinleyicilerimizin Radyo Dost gönüllüleri olmasına çok daha önem veriyoruz. Radyomuz İnternet sayfasında Bazı Gazetelerden izin alarak güncel haberleri yayınlamaktadır.

Radyo Dost Viyana olarak, Türkü Dostları daha rahat dinlesin, Türküler ile daha yakın olsunlar diye Mobil uygulamalarımızı faaliyete geçirdik.  Gerek Apple Store ve gerekse Google Play Store üzerinden ulaşabileceğiniz ücretsiz programlar ile 7/24 kesintisiz sadece Türkü dinleyebilirsiniz.

Radyo Dost Viyana Kurulduğu süre içerisinde faşist ve gerici zihniyetler tarafından 2 defa siber saldırıya maruz kalıp İnternet Sitesi 2 defa hacklenmiştir. Ara ara bu saldırılar devam etmektedir. Aynı zamanda hakaret içerikli maillerin hala devam ettiği bir ortamda bu mücadelesini yılmadan sürdürmektedir.

dost_ic1.jpgÖzellikle Radyo ve Televizyonların tamamen Kapitalist sistemin esiri olduğu bir dönemden geçiyoruz. Televizyonlar ve Radyolarda Türkü Sanatçılarından çok reklamların olması insanların çoğunun sanatçılar ile tanışmasına engel teşkil ettiği ve yandaş medyaların kanallarında Pop müzikleri yayınlandığı için gençlerimiz birçok değerli sanatçımızı ve şairlerimizi tanıyamamaktadır ve bu da bir nebze asimilasyondur, Türküler içinde çok büyük bir katliamdır. İşte bu bağlamda Radyo Dost Viyana Reklam kesintisi olmadan 7/24 kesintisiz Türkü yayınları ile gençlerimize türkülerimizi aşılamaya devam ediyor.

Radyomuzda belirli aralıklar ile ödüllü Türkü bulma yarışmaları düzenlenerek gerek yeni çıkan Halk Müziği Sanatçılarını gerekse daha önce Türküler için mücadele vermiş sanatçılarımızı unutturmamak için aktiviteler düzenlenmektedir.

Güncel Konuları Hayatta tutarak Zalim, Faşist ve Gerici zihniyetlerin Mazlum Halklar üzerindeki katliamlarını, Sindirme, Sansürcü Politikalarını ve Asimilasyon, Ötekileştirme çalışmalarını unutturmamak için Cümle Bulma Yarışmaları ile bu olayları gündemde tutuyoruz.

Stüdyosu Viyana’da olan Radyo Dost Viyana yayın süresi boyunca Gerek Telefon Bağlantıları ile gerekse stüdyo konukları ile birbirinden değerli sanatçıları, yazarları Konuk almış ve Avrupa’nın değişik ülkelerinden Alevi Birlikleri Federasyon Başkanları, Kadın Kolları Başkanları, Gençlik Kolu Başkanlarını Programlarına dahil etmiştir.

Radyo Dost Viyana hiç bir sponsor almadan, hiç bir reklam almadan, hiç bir ücret talep etmeden Avusturya ve Almanya’da Devrimci Demokrat çalışmalar yapan Dernek ve Kurumların duyurularını yapmış, Yardım Kampanyalarına destek olmuştur. Türkülere gönül vermiş her çevrenin yanında hiç bir menfaat, çıkar beklemeden yer almıştır.

Yeri gelmiş Yalnız bırakılmış bazı kesimlerce bir teşekkür çok görülmüş olsak da biz duruşumuzdan taviz vermeden mücadelemize devam edeceğiz diyoruz.

Özellikle son dönemlerde Türkülere ve Türkücülere uygulanan sansürlere karşı dik bir duruş ile her zaman Mazlum Halkların yanında olan Radyomuz, Türkülerimizi yaşatmak, sonra gelecek nesillere türkülerimizi aşılamak için mücadele etmektedir ve etmeye devam edecektir.

Avrupa’da gençlerimize aşılanmak istenilen Pop Müzik kültürüne karşı Radyo Dost Viyana tamda bu noktada doğru zamanda doğru hamle yaparak bir nebze olsun gençlerimizi Türkülerimizle buluşturmuştur.  Avusturya’nın en büyük eksikliği olan Türkü Radyosunu bir nebze de olsa kapatmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Son Olarak Radyo Dost Viyana olarak Özgür DERSIM Gazetesi çalışanlarına Radyo Dost Viyana olarak sonsuz teşekkür eder Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Saygılarımızla

Radyo Dost Viyana Ekibi

Radyo Dost Viyana’ ulaşılabilecek sayfalar...

www.radyodost.net

www.facebook.com/radyodost

www.twıtter.com/radyodost

Ücretsiz Uygulama Linklerimiz

https://itunes.apple.com/at/app/radyo-dost-viyana/id868757801?mt=8

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.radyodost,