Pülümür İlçesi’nde vatandaşların şikayetleri üzerine belediye tarafından toplanan 36 sokak köpeği, Erzincan Belediyesi Hayvan Barınağına teslim edildi.

Sokak hayvanlarının Erzincan’a götürülürken çöp kamyonuna yüklenmesi hayvanseverler tarafından tepkiyle karşılandı.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tarafından konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Timur Ugan imzasıyla yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

 HAYTAP-HAYVAN HAKLARI FEDERASYONU BASIN AÇIKLAMASI

PÜLÜMÜR OLAYININ BİR DERS OLMASI GEREKİR

HİÇ KİMSE ÇAĞDIŞI - İNSANLIK DIŞI UYGULAMALARA KALKIŞAMAZ

Bilindiği gibi çevre ve doğa korumacılığı, insan ve hayvan hakları savunuculuğu bütünlüğünü ilke edinmiş HAYTAP - Hayvan Hakları Federasyonunun ve yaşam hakkı savunucularının bir sivil toplum örgütü olarak doğru çalışmaları sonucunda özel olarak çalışma alanımız olan HAYVAN Hakları konusunda çok önemli adımlar atılmıştır.

Medyada hayvan hakları ihlalleri haberleri ülkenin bunca ağır sorunlarına rağmen ilk sıralarda yer almaktadır.

Bunda tüm yurdu karış karış dolaşarak örgütlenmemiz, hayvanları koruma kanununu uygulamakla yükümlü belediyeler ve kurumlara deneyimlerimizi aktarmamız, çalışmaya zorlamamız av vahşetinden sokak hayvanlarının rehabilitasyonuna kadar aydınlatma ve bilgilendirme çalışmalarımız, sahada, parlamento içinde, kurumsal lobi, basın yayın çalışmalarımız, eğitim kurumlarında sayısız öğrenciye ulaşmamız önemli ölçüde etken olmuştur.

Bilindiği gibi Tunceli merkezde de; gerek kentte gerek üniversitede örgütlenme çalışmalarımız devam etmektedir.

Bu temelde Tunceli ziyaretlerimizde en son yerel seçimler öncesi toplantılar ve Belediye Başkanlığı ve Orman Su İşleri Müdürlüğü ile gerekli çalışmaları yaptık.

Önerilerimizi sunduk. Sokak hayvanlarının sayısının kontrolü ve sağlık, beslenme, barınma konularında deneyimlerimizi aktardık.

HAYTAP her kente ve ilçelere devasa, ölüm ve toplama kamplarına dönüşecek "bakımevleri" yapılmasına karşıdır.

pulumur_ic-011.jpg

Hemen her belediyenin öncelikle son derece maliyetsiz olan "bir veterinerlik ünitesine ve cerrahi operasyon bilen veteriner hekime" ihtiyacı vardır.

Bu ünitenin yanında yasanın da emrettiği gibi "yalnızca hasta, sakat, sokakta yaşayamayacak, yavru ve yavrulu annelerin" barınacağı ve gönüllülerle işbirliği içinde kontrol edileceği küçük bakımevlerinin 1.5 - 2 yıl içinde sokak hayvanları sayısını kontrol altına aldığı bilimsel, uygulanan, sonuçları görülebilir bir gerçektir.

Bu uygulamayı yapan belediyelerin sokaklarında aşılı, kısırlaştırılmış, küpeli sokak hayvanlarının kentin gülen, sevgili ve çağdaş yüzü olarak dolaştığı gerçektir.

Tunceli geneli içinde bunu önerdik, çalışmalarımız Aralık ayında yapacağımız ziyaretlerle devam edecektir.

Dün, Pülümür’de yaşanan insanlık ayıbının "çöp arabasına toplanmış canların" ilk fotoları elimize geçer geçmez başta kaymakam ve belediye başkanı olmak üzere " bırakın yurdu, dünyaya rezil olmadan derhal köpekleri salın" -  "son derece kolay olan rehabilitasyon ve besleme çalışmalarınıza biz de destek olalım" dememize rağmen, " Sayın kaymakamın da önerisiyle 10 aralıkta Pülümür’de bir toplantı yapalım" dememize rağmen... Belediye başkanının defalarca şimdi bırakıyoruz diye söz vermesine rağmen yaşam hakkı hiçe sayılarak saatlerce aç susuz havasız o pis aracın içinde, 36 köpek yaşam hakkı hiçe sayılarak kaçırılmış ancak defalarca yapılan dağlara ölüme terkedilmek yerine baskılardan korkularak koşulları yeterli olmayan Erzincan bakımevine "sürgüne" gönderilmiştir. Kuşkusuz Erzincan'da DOHAY - Üniversiteli Genç HAYTAPLILAR - HAYTAP mensupları 36 cana sahip çıkmıştır, çıkacaktır. Ancak;

Yasaya göre her canlı doğduğu yerde, diğer canlılar kadar yaşama ve korunma hakkına sahiptir.

"Nazi İnsan Nakil Trenlerine" benzeyen o insanlık dışı görüntülerle canlılara işkence etmek ve Tunceli’yi, Pülümür’ü bu görüntülerle hatırlatmakla, tanıtmakla suçlu olanlar elbette ki yasal cezalarını ve yaşam hakkı savunucularının "teşhir" cezasını çekeceklerdir.

Yardım eli uzattığımız, saatlerce yukarda belirttiğimiz çözümleri anlattığımız ancak sözünde durmayan yetkilileri şiddetle kınıyoruz.

Hayvan hakları konusunda sorunların çözümü için programımız gereği 10 Aralıkta yine Tunceli ve Pülümür’de olacağımızı çözümleri önereceğimizi, uygulamada da taşın altına ellerimizi koyacağımızı belirtiyoruz. Tunceli merkezde yapacağımız tüm kurumların ve gönüllülerimizin katılacağı bir toplantıda görüşmek üzere bu yaşanmaması gereken olayda tüm desteğini veren siz basın mensubu arkadaşlarımıza gönülden teşekkür ediyoruz.