Anma nedeniyle Cemevi önünde bir araya gelen çok sayıda vatandaş buradan Komiser Abbas Necati Parkı’na kadar yürüdü.

Katliamda öldürülenler anısına saygı duruşunda bulunulması ve mum yakılmasının ardından Halk Dayanışması adına Ali Rıza Dalkılıç bir konuşma yaptı.

1938’de yaşananın soykırım olduğunu dile getiren Dalkılıç, “1937 ve 1938’de yaşananlar uluslararası belgeler incelediğinde soykırıma denk geliyor. Bir etnik kimliğe, inanca sahip topluluğun toptan imhası düşünülüyor. Ve bu 1930’larda planlanıyor. 1935’lerde Dersim’e ait özel kanun çıkarılıyor. Özel vali atanıyor ve bu vali bütün yetkilerle donatılıyor. Mahkeme kurabiliyor, idam kararı verebiliyor. Buradaki insanlara her türlü insanlık dışı muamele reva görülüyor” dedi.

1938’de şu an park olarak kullanılan yerde 16 kişinin katledildiğini ifade eden Dalkılıç, “Bu parkta bırakın düğün yapmayı buraya bu şekilde adım dahi atılmaması lazım. Burada yatanlardan birinin ille babamız, dedemiz olmasına gerek yok. Her kim olursa olsun anısını saygı duymak zorundayız. Ama üzülerek belirtmek gerekir ki belediye 6 Mayıs’ta buranın ihalesi açıp eski uygulamaya devam etmek istiyor. Buna kayıtsız kalmamalıyız” diye konuştu.

Etnik kimliği, inancı, dili, dini, felsefik görüşü ne olursa olsun bütün insanları kardeş olarak gördüklerini kaydeden Ali Rıza Dalkılıç, “Taleplerimiz çok insani. Diyoruz ki burada 16 kişi katledilip gömülmüş. Burası yeniden düzenlenmeli, 16 kişinin isminin yazılı olduğu bir anıt yapılmalı. Parkın adı değiştirilerek Seyit Rıza Parkı olmalı. Bunlar olmayacak talepler değil. Belediye meclisi bunun kararını kolaylıkla alıp hayata geçirebilir” şeklinde konuştu.

Peki, kimdir bu Komiser Abbas Necati?

Gazetemiz ve sitemizde yer alan bir yazı üzerine tartışma konusu olan ve Pülümür’de bir parka ismi verilen Komiser Abbas Necati kimdir?

4 Mayıs günü Pülümür İlçesi’nde düzenlenen Dersim anmasında da ismi zikredilen Komiser Abbas Necati ile ilgili parkın girişinde bulunan yazıda şu ifadeler yer alıyor:

Komiser Abbas Ali Necati’nin özgeçmişi

Babası Hüseyin Çavuş Annesi Elif Büyükbabası Suvaroğlulardan Mikdatoğlu Süleyman

Rüştiye Mezunu, ilk memurluğu Pülümür Tahsisat Katibi sonra Kemah ve Erzincan’da komiserlik yapmış 1914 yılında emekli olmuş Pülümür’e yerleşmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün daveti ve Tunceli yöresinin seçimi ile Pülümür’den 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi üyesi olarak onurlu bir görevi üstlenmiştir. Arkadaşı olan Liman Müteahhidinin daveti üzerine gittiği Zonguldak’ta vefat etmiştir. Mezarı Zonguldak’tadır.

Abbas Ali Necati’nin Sıtkı, Şevki, Mustafa, Sabri, Rıza, makbule, Asiye adlarında çocukları olmuştur. Kişisel olarak iyi kalpliliği yardımseverliği, mesleğinde ciddiyeti ve tarafsızlığı ile anılmaktadır.

Parkın yeri Komiser Abbas Ali Necati’nin varisleri tarafından belediyemize hibe edilmiştir. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz.

Haber: İsmail YOLERİ

 

pulumur_ic-005.jpg

 

pulumur_ic1-002.jpg