Erzincan’a çöp kamyonuyla taşınması başta Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) olmak üzere hayvanseverlerin tepkisini çekerken, bazı basın yayın organlarında yer alan hayvanların preslenerek öldürüldüğü yönündeki iddiaların da asılsız olduğu belirtildi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Pülümür Kaymakamı Mekan Çeviren, ilçede son 6 ay içerisinde 14 vatandaşın sokak köpekleri tarafından saldırıya uğradığını belirterek, “Bu konuda vatandaşlardan çok sayıda şikayet alıyorduk. Özellikle okula giden ilkokul öğrencileri sokak hayvanları nedeniyle korktuklarını; okula gidip gelmekte sıkıntı yaşadıklarını belirtmişlerdir. Bunun üzerine yasal çerçeve içerisinde belediye görevlileri nezaretinde sahipsiz köpekler toplanarak Erzincan’daki hayvan barınağına götürülmüşlerdir. Bunların dışında bazı basın yayın kuruluşlarında köpeklerin katledildiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu tür haberlere itibar edilmemesini önemle rica ediyorum” dedi.

-BELEDİYE BAŞKANI MÜSLÜM TOSUN, “HAYVANLARIN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İDDİALARI GERÇEK DIŞIDIR”

Yaz mevsimiyle birlikte yaylaya çıkan sürü sahipleri ile arıcıların beraberlerinde götürdükleri köpekleri dönüşte ilçede bıraktıklarını belirten Tosun, “Bizler de vatandaşlarımızdan gelen şikayetler üzerine 36 sahipsiz köpeği Erzincan Belediyesi bünyesindeki hayvan barınağına sevk etmek üzere topladık. Bu toplatmayla ilgili gerçekle ilgisi olmayan; köpeklerin öldürüldükleri yönlü haberler basına yansıdı. Böyle bir şey söz konusu değildir. Bu konuya ilişkin HAYTAP’la de telefon görüşmeleri yaptık. Onlar bizden söz konusu köpekleri Erzincan hayvan barınağına değil de şehrin dışına doğal bir alana salınmasını talep ettiler. Bunun doğru olmayacağını, bu hayvanların yaban hayvanlarına zarar verebileceğini ya da onlardan zarar görebileceğini kendilerine ifade ettik. Sonuç itibariyle hayvanların Erzincan’a sevkini uygun gördük. Toplanan 36 hayvan sapasağlam bir şekilde tutanakla barınağa teslim edildi ve bütün bunlar kayıt altına da alındı” diye konuştu.

Köpeklerin çöp kamyonuyla nakli konusunda eleştiri aldıklarını ifade eden Tosun, “Bu konudaki eleştirilerde bir nebze haklılık olabilir. Ancak açık kamyonla bu hayvanların taşınması durumunda hayvanların araçtan atlayarak zarar görebileceği ihtimalini göz önünde bulundurduğumuz için bunu tercih ettik. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bu taşımada hiçbir canlı zarar görmedi” şeklinde konuştu.

Hayvanların HAYTAP tarafından yapılan ihbar üzerine emniyet tarafından yakalandığı yönünde yer alan haberleri de yalanlayan Başkan Müslüm Tosun, "Erzincan Doğa ve Hayvan Koruma Derneği Başkanı Güler Öztürk’ün hayvanlar preslenip imha edilecekti. Ya da ormana atılacaktı. Bizim çabalarımız sonucu Erzincan Emniyeti tarafından yakalanarak barınağı teslim edildi yönlü iddiaları kesinlikle gerçek dışıdır. Sokak hayvanları Erzincan Belediyesi Hayvan Barınağı yetkilileriyle yaptığımız irtibat sonucu teslim edilmiş, bu durum personelimiz tarafından hem fotoğraflarla hem de düzenlenen tutanakla kayıt altına alınmıştır. HAYTAP sitesinde yer alan fotoğraflar ve tutanak da hayvan naklinde görev alan personelimiz tarafından çekilmiş ve kendilerine gönderilmiştir” dedi.

-TUNCELİ VALİLİĞİ DE YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Tunceli Valiliği de köpeklerin toplanıp nakledilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Valilik açıklamasında konuya ilişkin şunlar kaydedildi: “İlimiz Pülümür İlçesi’nde vatandaşların şikayetleri üzerine, başıboş köpeklerin belediye tarafından toplanarak çöp kamyonuyla Erzincan Belediyesi hayvan barınağına teslim edilmek üzere götürülmesi olayı, bazı basın yayın organlarında, başıboş köpekler çöp kamyonunda preslenerek öldürüldü şeklinde haberleştirilmiştir.

      Konu hakkında Pülümür İlçe Belediye Başkanlığından alınan bilgiler neticesinde, İlimiz Pülümür İlçesinde vatandaşların şikayetleri üzerine toplanan 36 sokak köpeği ilçe belediyesine ait çöp kamyonuyla Erzincan Belediyesi bünyesindeki hayvan barınağına götürüldüğü ve tutanakla teslim edildiği belirtilmiştir. Basın yayın organlarına yansıyan söz konusu olayla ilgili olarak varsa ihmali olanlar hakkında gerekli işlemin başlatılacağı hususu, kamuoyuna duyurulur.”