Tosun mesajında şunları söyledi:

Dünya Kadınlar Günü’nün Tarihi

                               8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

                26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

                İlk başlarda günü belli olmasa da ilkbaharda kutlanan Dünya Kadınlar Günü'nün 8 Mart olarak kararlaştırılması 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Bugünün ismi de “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

                Dünya Kadınlar Günü ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanmıştır. 1975 ve onu takip eden yıllarda katılımın çok yüksek olduğu gösteriler ve yürüyüşler düzenlenmiştir. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

Hayata annemiz, ablalarımız ve kız kardeşlerimiz olarak güç katan Pülümürlü kadınlar.

156 Yıl önce hayattan haklarını almak için dünyanın diğer yarısından direnen kadının mücadelesinin sonucudur.

“ 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ “

Çalışma saatlerinin düşürülmesi daha fazla ücret, sosyal haklarının iyileştirilmesi uğruna hayatlarını bedel olarak ödedikleri emek ve özgürlük mücadelesinin sonucudur.

“8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ. “

Yalnız dünyada ve özellikle ülkemizde bakıldığında son yıllarda gittikçe kadına yönelik her türlü şiddetin artığını kadının hak ve eşit yaşam mücadelesinin yerini hayatta kalma mücadelesi ile karşı karşıya kaldığı bir süreçten geçiyoruz.

 Dünya da kadınlara karşı işlenen suçlar da cezalarda oldukça yüksek ama bakıldığında cezalar da caydırıcı olmuyor o halde nasıl mücadele edilebilir.

Bunun yanında daha fazla hukuk normunun oluşturulması ile değil de kültürel önyargıları temizleyecek bir eğitim sistemi kurmakla kadına şiddetin azalacağının mümkün olabileceğini;

Geçmişten kadın aleyhine ayırımcı bir miras devraldık. Cinsiyetler arasındaki bu ayırımcılığı ortadan kaldırmanın yolunun kadınlara yönelik ön yargının zihinsel anlamda temizlenmesi ile mümkün olacağını düşünüyorum.

Anadolu'muzda kadını yerini en güzel anlatan bir nazım Hikmet şiiri ile;

Kim derdi ki kadın,

Uzun kış gecelerinde

Yatmak içindir.

Kim derdi ki kadın

Yeşil bir harman yerin de,

Dokuz zili köçek gibi oynatmak içindir.

Kim derdi ki ayalimdir.

Boynum da taşıdığım vebalimdir.

Kim derdi ki hamur yoğuran.

Kim derdi ki çocuk doğuran,

Ne o, ne bu, ne döşek,

Ne köçek, ne ayal, ne vebal,

O benim kollarım bacaklarım, başımdır.

Yavrum, annem, karım, kız kardeşim.

Hayat arkadaşımdır.

“ 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜZÜ “ KUTLUYORUM.

Müslüm TOSUN

PÜLÜMÜR BELEDİYE BAŞKANI