Düzenlenen açılışa HDP Dersim Milletvekilleri Edibe Şahin, Alican Önlü, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Nazımiye Kaymakamı Akın Zor, Nazımiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, kurum amirleri, Alevi Dedeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile ilçe sakinleri katıldı.

Bawa Şervan tarafından Kırmancki gülbang verilmesinin ardından açılış konuşmasını yapan Nazımiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, cemevinin yapım süreci hakkında bilgi verdi.

2 katlı cemevi’nin 700 metrekareden oluştuğunu belirten Kırmızıçiçek, üst katın cemevi, alt katın ise aşevi ve morg olarak yapıldığını söyledi.

Kırmızıçiçek, cemevinin yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

kureys-baba_ic.jpgNazımiye Kaymakamı Akın Zor, birlik ve beraberliğin önemine değindikten sonra, “Cemevleri bugün barış ve kardeşlik mekanlarıdır. Alevi kültürünü yaşamalı ve yaşatmalıyız. Ancak maalesef cemevlerine geldiğimiz zaman burada çocuk ve gençlerimizi fazla göremiyoruz. Ümidim odur ki bu kültürün yok olmaması için çocuk ve gençlerimizi de buralara çekerek onlara Aleviliği öğretiriz” dedi.

Açılışta konuşan HDP Dersim Milletvekili Edibe Şahin, Nazımiye’nin Dersim’de önemli ocaklara ev sahibi olduğunu söyledi.

Şahin, “Bugün çok anlamlı bir inanç yerimizin, itikat yerimizin açılışını yapıyoruz. Emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyoruz. Aslında burada iyi bir örnek var. Yıllardan beri Raa Haq inancına sahip olanlar şunu söyledik. Devlet dinlerden. inançlardan elini çeksin. Herkese eşit mesafede olsun. Devletin tek dini tek mezhebi tek inancı olmasın. Gelişmiş ülkelerde her inanç her din kendi toplumuyla birlikte ibadet yerini de açar. Dünya bunun örnekleriyle dolu. Bugün burada yerel yönetimlerle burada yaşayanların karınca kararınca el birliğiyle açtıkları bir inanç merkezinin önündeyiz. Toplum olarak bir arada herkes kendi inancını özgürce yaşadığı zaman kendi imkanlarını da oluşturur inanç merkezlerini de açar. Devlet sadece birini sahiplenirse burası kabul görmezse neden gençler yok sorusunu döner biz de devlete sorarız. Bizim inancımızın kabul görmeyişi yüzünden katliam ve sürgünlere uğradık. Bugün buraya geldiğimizde aslında biz bu soruyu soruyoruz. Genç ve çocuklarımız niye yok. Bizim inancımız barışın sevginin dini inancı. Bizim inancımızda ayrım yoktur. Herkes candır ve eşittir. Onun için lütfen burada protokol konuşmaları demeyelim. Çünkü şu kapıdan içeriye giren bize göre herkes eşit ve candır. İnanç merkezlerimize hep beraber sahip çıkıyoruz erkan ve yolumuzu da hatırlayarak yürütelim. 1938’de inancımız ve dilimizden dolayı katliam ve sürgünlere uğrarken o dönem kız çocuklarımız asimilasyona tabi tutuldu. Sıdıka Avar’ın anılarını okursak bu yaklaşımı net görmekteyiz. 12 Eylül darbesinde de aslında bizim inancımız büyük bir darbe gördü. Pirlerimiz koparıldı erkek çocuklarımız imam hatiplere götürüldü orada devletin dini mezhebi olan şeyler öğretildi. Bizler, pirlerimizden yol erkan öğrenirdik. Bundan koptuğumuz zaman bizler de bazı şeyleri unutmaya başladık” dedi.

kureys-baba_ic1.jpgİnancın aktarılmasında kadınların önemli rollere sahip olduğuna vurgu yapan Şahin, “Kadınların hakkını teslim edelim. Eğer kadınları bildiklerini çocuklarına aktarmasalardı bugün bunları da hatırlamayacaktık. Ancak cemlerde kadın ciddi anlamda eksik. İnancımız bugüne kadar yaşadıysa bunu  kadınlar yaşattı. Cemlerde de analarımızın postnişinlerde yerini alması gerekiyor” diye konuştu.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız’ın konuşmasının ardından cemevi yapımında emeği geçenlere plaket verildi.

Cemevinin açılışının ardından Bawa Şervan tarafından Kırmancki cem tutuldu.

kureys-baba_ic2.jpg