Dersim’in Pertek İlçesi konumu itibariyle en şanslı ilçelerden biri. 6 bin 600 nüfuslu ilçe sakinleri de diğer ilçelerde olduğu gibi işsizlikten şikayetçi. 8 bin 709 seçmen sayısıyla en çok seçmene sahip olan ilçe sakinleri 7 Haziran tarihinde 60 sandıkta oy kullanacak.

İşte, Pertek sakinlerinin mikrofonlarımıza söyledikleri:

Munzur Hare (Emekli): İlçemizin birçok sorunu var. En büyük sorun söz verildiği halde ilçemize köprü yapılmaması. Önceki başbakan şimdiki Cumhurbaşkanı söz verdi ama bugüne kadar bir gelişme olmadı. İlçemizde işsizlik de önemli bir sorun. Üniversite mezunu iki çocuğum var ikisi de işsiz.

pertek_ic7-001.jpgAbidin Çelikel: 5-6 senedir taşeron olarak belediyeye çalışıyordum. Yerel seçimlerden sonra işimize son verildi. Şu an direnişteyiz. Bugüne kadar yaptığımız görüşmelerden hiçbir sonuç alamadık. Maalesef belediye yönetiminde işçiyi dışlayan, işçi sorunlarıyla alakası olmayan bir yapı mevcut.

Önümüzde bir genel seçim var. Bu genel seçimlerde gerçekten işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin, yok sayılanların, ötekileştirilenlerin sesi olacak HDP’yi destekleyeceğiz. İşçilerin sıkıntılarının çözülmesini, taşeron zihniyetinin yıkılmasını istiyoruz.

Cafer Demir: Emekliyim. Emekli maaşım yetmediği için Yaz Kış demeden tütün satarak ailemin geçimini sağlamaya çalışıyorum. Tunceli’nin sorunları büyük. Hep eziliyoruz, dökülüyoruz, kırılıyoruz. Bu zulmü ta Yavuz döneminden bu yana yaşıyoruz. Bu dönem CHP yüzde 35’i aşacak. Tek başına iktidar da olabilir. Tabi CHP’nin yanı sıra HDP’nin de barajı aşmasına destek olmak lazım.

pertek_ic1-005.jpgEthem Akyol: Engelli bir esnafım. Engelli oluşumu vurgulamamın nedeni maalesef hem ülkemizde hem Tunceli’de hem de Pertek’te engellilerin çözülmeyi bekleyen sorunları var. Engelliler olarak iki yılda bir yapılan sınavlara giriyoruz. Üç ayda bir verilen engelli maaşı bir aileyi geçindirmeye yetmeyecek kadar cüzi. Ülkenin en mağdurları engelliler bana göre. Bu sorunların çözümü konusunda CHP’nin söylemleri bize umut veriyor. İlçemizin en büyük sorunu köprü. Daha önce söz verilmişti ancak yapılmadı. Esnafın sorunlarından bahsetmek gerekirse küçük esnaf tamamen bitmiş durumda. küçücük bir ilçeye büyük marketler girince küçük esnafın kazancı ne olabilir. Ne sigorta ödeyecek gücümüz, ne de kira ödeyecek durumumuz var. Bütün bunlar yetmezmiş gibi şimdi de iki yılda bir 200 liralık terazi muayene ücreti almaya başladılar.

Hasan Sür: 1939 doğumluyum. Her şeyi gördüm; yaşadım. En çok ayrımcılık yapılmasına karşıyım. Biz kimseye karşı ayrımcılık yapmıyoruz. Bizim için herkes insan. Ancak bizlere karşı neredeyse her alanda ayrımcılık yapılıyor. Bu ülkede doğmayan bebeğin hakkı kalmadı. Bu ülke hepimizin oysa. Kimse kimsenin hakkını gasp etmesin.

Naim Altundağ: Pertek Sakine Genç Meslek Yüksekokulu’nda öğrenciyim. Burada barınma olanakları olmadığı için kiralık evler ya da özel apartlarda kalıyoruz. Maddi imkansızlıklar nedeniyle okulu bırakıp gitmek zorunda kalan arkadaşlarımız oldu. Burs ve krediler bir öğrencinin günlük yemek ihtiyacını dahi karşılamıyor. Burada ev kiraları 400-500 lira. Bir öğrencinin ortalama aylık gideri en az bin lira. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz. Onlar da bilsinler ki bu ülkenin gençleri okuyup, bir şeyler yapmak istiyor. O halde bizlere bu desteği çok görmesinler.

pertek_ic5-001.jpgBELEDİYE BAŞKANI VURAL: “PERTEK TURİZM CENNETİ OLMAYA ADAY”

İlçe ziyareti kapsamında görüştüğümüz Pertek Belediye Başkanı Recai Vural, “İlçemiz turizm cenneti olmaya aday bir ilçe. Bu nedenle turizme yönelik çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Turizm konusundaki en önemli halkının ulaşım olduğunu belirten Başkan Vural, “Baraj gölü üzerinde turlar düzenlemek için arabalı vapura ihtiyacımız vardı. Ulaştırma Bakanlığı bir tane ilçemize bir tane de Çemişgezek’e hibe etti. 5.8 milyon lira tutarındaki vapur 30 araç ve 100 yolcu kapasiteli. Fırat Havzasında Munzur’dan Divriği’ye kadar olan havzada turizm envanterinde yer alan mekanları tanıtmak amacıyla Keban Gölü üzerinde iskeleler inşa ederek turlara başlayacağız. İlçemiz turizmi açısından bir diğer önemli merkezimiz de Pertek Termal Otel. Termal Otel de sağlık turizmi açısından oldukça önemli bir mekan. Bunların yanı sıra su sporları, rekreasyon ve mesire alanı gezi ve bisiklet yolu gibi projelerimiz mevcut. Feribot seferlerimizi 24 saate çıkardık. Açık hayvan pazarı projemiz DAP tarafından kabul gördü. Makine parkımıza itfaiye, arazöz ve çöp toplama araçlarını Çevre Bakanlığı sayesinde ekledik. 2,6 milyon olan borcumuzun yarısına yakınını ödedik. Bu konuda bizlere hükümetimizin büyük desteği var. Çevre, Ulaştırma Bakanları ve yetkilileri ile hükümetimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ULAŞIM KISALACAK!

Pertek Köprüsü’nden önce yolların yapılmasını istediklerini dile getiren Belediye Başkanı Recai Vural, “Tunceli-Pertek yolu başladı. İnşallah 2016 yılında tamamlanacak. Yolun tamamlanmasıyla virajlar kalkacak ve ulaşım 4,5 kilometre kısalacak. Pertek yolu tercih edilecek. Eksiklerimiz mutlaka var. Pertek ile kale arasındaki dolgunun yapılması isteklerimizin başında geliyor. Bunun dışında istihdama yönelik ne gibi çalışmalar yapabiliriz bunları düşünüyoruz. Bütün yatırımcıları da sizin vasıtanızla ilçemize davet ediyoruz. Burada ulaşım sıkıntısı yok. Pertek hastanelere 35, havaalanına 45 dakika mesafede. Türkiye’de bunun başka örneği yok denecek kadar az” şeklinde konuştu.

pertek_ic6-001.jpgPertek Belediyesi’nde çalışırken işlerine son verilen işçilerle ilgili sorumuz üzerine Başkan Vural, “Biz işçileri çıkarmadık. İşçilerin hizmet alımı sözleşmesi tamamlanmıştı. İhaleyi alamayan firma işçileri kışkırttı. Ben, bu arkadaşların ellerinden herhangi bir yazı almadım. Ancak ilgili firma işçilere hiçbir hak talep etmediklerine dair yazı taahhütname imzalamış. Bu sorunun çözümü konusunda İş Kur kanalıyla çalışmalarını önerdik ancak kabul etmediler. Şu an belediyemizde İş Kur’dan 70 kişi çalışıyor. Bunların sigorta ve ücretleri İş Kur tarafından karşılanıyor. Bu durumda belediye bütçesinden işçi çalıştırmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum” dedi.

Pertek Belediye Başkanı Recai Vural, 7 Haziran seçimlerinin kazasız; belasız şekilde gerçekleşmesi temennisinde bulundu.

Haber: Kadir MERKİT/Murat POLAT

pertek_ic-010.jpgpertek_ic6-002.jpg