Pertek Kapalı Spor Salonu’nda akşam başlayan etkinliğe, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı.

Sanatçılar Zuhal, Hozan Beşir ve Şenol Akdağ’ın dinletisiyle başlayan etkinlikte bir konuşma yapan Belediye Başkanı Edibe Şahin, bu yılki 8 Mart’ın Paris’te öldürülen 3 Kürt kadınına adandığını belirterek, “Geçtiğimiz günlerde Paris’te üç kadın devrimci, üç kadın siyasetçi katledildi. Bunlardan bir tanesi Sakine Cansız’dı. Dersimliydi. Şunu çok iyi bilince çıkarmamız gerekiyor neden kadınlar? Avrupa gibi medeniyeti yarattığını söyleyen bir ülkede Paris’te üç Kürt, Alevi, devrimci kadın katledildi. Barışı onurlarıyla örmek isteyen kadınlar katledildi. Biz de bu 8 Mart’ta onların anısına daha güçlü şekilde alanlarda olacağız. Kimliğimiz için dilimiz için inancımız için onurlu bir barış için bunu örgülemek için alanlarda olacağız. yan yana kol kola olacağız” dedi.

Düzenlenen etkinlikte konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, kadınların seçme, seçilme, çalışma ve siyaset haklarını bedel ödeyerek kazandığını söyledi.

pertek_ic.20130308182753.jpg

Türkiye’nin bu hakların kullanımında son sıralarda yer aldığını dile getiren Gürkan, “Bugün bunca hakkı kullanmamıza rağmen ülke sıralamalarına baktığımızda Türkiye en geri sırada yer alıyor. Bu olumsuzluğa rağmen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin çıkıp kadının Türkiye’deki konumunu değiştirdiğiyle övünebiliyor. Oysa bugün kadın emeğinin nerelerde olduğunu biliyoruz. En güvencesiz işlerde en ucuz işlerde kadınlar çalıştırılmakta yada iş alanında isimleri bile geçmemektedir. Krizden çıkışın yükünü kadınlara yüklemeye çalışıyorlar. Sendikasız sigortasız alanlarda kadınları istihdam etmek istiyorlar. Emeğimizin sanayi çarklarında öğütülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Konuşmasında kadına yönelik şiddete de değinen Gürkan, “Kadına yönelik şiddeti azalttıklarını söylüyorlar. Türkiye’nin bu konuda rol model olduğunu söylüyorlar. Hangi rol model ülke. Her gün gazetelerde öldürülen, şiddete uğrayan kadınlarla karşılaşıyoruz. Kadınlar şiddete uğradığı sürece Türkiye’nin rol ülke olamayacağını biliyoruz. Onların savaş rant ve sömürü politikalarının kadınları öldürdüğünü de biliyoruz” diye konuştu.

Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan bütün savaşlardan en çok kadınların etkilendiğini ifade eden Gürkan, “Yanıbaşımızda Ortadoğu’da yaşanan savaşın acı faturası kadınlara çıktı. Suriye’den topraklarımıza geçen kadın ve kız çocuklarının yaşadığı istismarları, biliyoruz. Bu nedenle önce biz kadınlar Ortadoğu’da yaşanabilecek bir savaşı durdurma görevimiz vardır. Bu coğrafyada bu topraklarda yok sayılmanın inkar edilmenin imha edilmenin acı sonuçlarını en fazla kadınlar yaşadı. Bu topraklara barış ve çözüm gelecekse bizim ellerimizle gelecek. Eşit haklara dayalı bir çözümle gelecek. Dil kimlik hakkı dahil Kürt halkı Türk halkıyla Araplar Ermeniler bu haklara sahip olmadığı sürece halklar eşit olamaz. Eşit haklara dayalı çözüm gerekli. Anayasa ve yasal düzenlemelerin çözümün takipçisi olmaya kararlıyız. Bu ülkede demokrasinin barışın çözümün kardeşliğin gelmesi bizim elimizde. Bu halay yalnız çekilmez. Bu halay hep birlikte çekiliyor. Özgür bir ülkeyi yeniden kuracağımıza olan inancımla 8 Mart’ı kutluyorum” şeklinde konuştu.

Düzenlenen etkinlikte kadınlar, halaylara coşkulu şekilde eşlik etti.

pertek_ic1.20130308182812.jpg 

8 MART NEDENİYLE BAŞKANIN KOLTUĞUNA KADIN OTURDU

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, koltuğunu bir günlüğüne de olsa kadın belediye meclis üyesine devretti.

8 Mart nedeniyle Pertek Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Belediye Meclis Üyesi Zekiye Taşkale, bir kadının başkanlık yapmasının gurur verici olduğunu söyledi.

8 Mart’ın kendileri için son derece anlamlı olduğunu ifade eden Taşkale, seçimlerde kadın kotasının erkeklerden daha yüksek olması gerektiğinin altını çizdi. Taşkale, kadınlar olarak bunu başaracaklarına inandığını sözlerine ekledi.