Konuyla ilgili sosyal medya üzerinden bir açıklama yayımlayan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Peri Suyu üzerinde inşası devam eden Pembelik Barajı ve HES projesi için 13 Mart 2014 tarihinde Elazığ İl Özel İdaresi’ne başvuruda bulunarak,

Pembelik Barajı ve HES’in imar planının bulunup bulunmadığının tarafımıza bildirilmesine,

Pembelik Barajı ve HES’in imar planı bulunmuyorsa ilgililer hakkında imar kirliliğine neden olma fiilinden Türk Ceza Kanunu Hükümleri uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına,

Pembelik Barajı ve HES’in imar planı bulunmuyorsa ivedi olarak Elazığ İl Özel İdaresi’nin ilgili organlarınca mühürlenmesine ve faaliyetlerinin durdurulmasına, karar verilmesini Anayasa’nın 56. Maddesi ile Çevre Kanunu ve ilgili mevzuatın tarafımıza verdiği hak/yükümlülük çerçevesinde talep etmiştik.

Bugün dilekçemizin akıbetini sormak için telefonla aradığımız Elazığ İl Özel İdaresi’nden bir görevli Pembelik Barajı ve HES’in imar planının bulunmadığını tarafımıza beyan etti.

Bilindiği üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Tunceli İl Özel İdaresi’ne gönderdiği görüş yazısında “Mülkiyeti kamuya veya özel ve tüzel kişi veya kuruluşlara ait alanlarda planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin 59. Maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan üretim, enerji ve ulaşım gibi hizmetlere yönelik yapıların yapılabilmesi için öncelikle imar planlarının yapılması ve onaylanması gerekmektedir.”

“Baraj ve tesislerin inşa edildiği alana ilişkin imar planı bulunmuyorsa, 3194 sayılı kanunun 32. Maddesi uyarınca mühürlenmesi gerekmektedir” denilmekteydi.

Peri’de HES talanına, hukuksuzluğa hayır!

Pembelik Barajı ve HES Projesi derhal durdurulmalıdır!