Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖK)’ün çağrısıyla Rıza Meydanı’nda bir araya gelen ve aralarında HDP Eşgenel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Belediye Eşbaşkanları Mehmet Ali Bul, Nurhayat Altun’un da bulunduğu kalabalık bir grup, öldürülen üç kadın için anma gerçekleştirdi.

Saygı duruşunun ardından konuşan Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun,  cinayet faillerin belli olmasına rağmen iki yıldan bu açığa çıkarılmadığını belirterek, “Bizler, katillerin kimler olduğunu çok iyi biliyoruz ve buradan, Dersim’den sesleniyoruz. Diyoruz ki siz Sakine’yi, Fidan’ı, Leyla’yı katlederek ne kadının özgürlük mücadelesini yok edebilirsiniz ne de bir halkın özgürlük sevdasını yok edebilirsiniz” dedi.

anma_ic-005.jpg

Hükümete ve Fransa’ya seslenen Altun, “Buradan AKP’ye, Fransa’ya, uluslararası komployu gerçekleştirenlere sesleniyoruz. Diyoruz ki sizler bizim özgürlük mücadelemizin başlangıcında yer alan bir kadın arkadaşımızı hedef seçtiniz. Fakat ne benliğimizi unutturabilirsiniz ne de tarihimizi silebilirsiniz. Siz açığa çıkarmazsanız biz uluslararası komplonuza karşı uluslararası direnişimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Açıklamada konuşan HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, üç kadın cinayetinin Türkiye, Fransa ve karanlık istihbarat güçleri tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürerek, “Aradan geçen iki yıla rağmen saldırının arkasındaki güçler, sorumlular hala açığa çıkarılmadı. Bunun karşılığı ne oldu. İşte daha iki gün önce yine Paris’in göbeğinde on iki kişinin ölümüne yol açan bir karanlık ve vahşi katliam daha gerçekleştirildi. Fransa, Avrupa devletleri, Türkiye devleti ve bütün karanlık güçler gelişen yeni katliamların da sorumlusu ve ön açıcısı pozisyonundadır. Eğer Sakinelerin katledilmesine yol açan bu saldırı aydınlatılabilseydi, sorumlularından hesap sorulabilseydi bugün bir mizah dergisini basan IŞİD çetelerinin on iki kişiyi katletmesi mümkün olmayacaktı. Bugün bu vesileyle mizah dergisinde hayatını kaybeden on iki kişiyi saygıyla anıyorum” dedi.

anma_ic1-005.jpg

Yüksekdağ, Sakine Cansızların cinayetinin açığa çıkmasıyla Paris’in bir katliam kenti olarak anılmaktan çıkacağını da sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından katılımcılar Sakine Cansız’ın mezarını ziyaret ederek karanfil bıraktı.