İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan özverili ve gayretli çalışmalar sonucunda yüz bin nüfus altı iller arasında 2019 yılında da Meme Kanseri Tarama Programında Türkiye birincisi olan Tunceli’de pandemi sürecinden kaynaklı taramalarda yüzde 70 düşüş yaşanıyor.

Sağlık hizmetleri başkan yardımcısı Hakkı Aktaş, erken teşhisin önemini belirterek ”Kanser hem dünya hem ülkemiz için ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Ölüm nedenlerine bakıldığında dünya geneli için yaklaşık her 6jölümden birinin, ülkemiz için ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir. Dünya Kanser Günü etkinlikleri, 2005 yılından bu yana her yıl 4 Şubat günü kanserle mücadelede farkındalığın arttırılması için küresel düzeyde yürütülen kampanyalarla geleneksel hale getirilmiştir. Günümüz kanser ölümlerinin 1/3'e yakını; tütün kullanımı, obezite, yetersiz fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıkları ile ilişkilidir. Kanserin risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir durumda olduğu bilinmektedir. Erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişte birçok kanserin iyileşme olasılığının da yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Ülkemizde yürütülen Ulusal Kanser Tarama programımızda, Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir” dedi.

‘2019 YILINDA MEME KANSERİ TARAMASINDA TÜRKİYE’DE BİRİNCİYDİK’

Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü, Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında yaptığı çalışmalarla birçok kez en iyi iller arasında yer almış ve ödüle layık görüldüğünü belirten Hakkı Aktaş, “Rahim ağzı kanseri taraması; 3065 yaş arası tüm kadınlara 5 yılda bir HPVDNA ve sema testi ile yapılmaktadır. HPV aşılarının 11-12 yaşta kız çocuklarına yapılmaya başlanması durumunda rahim ağzı kanserinden 9699 koruyucu olduğu bilinmektedir. Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGK) yapılmakta, 10 yıl da birde kolonoskopi önerilmektedir. Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında yaptığı çalışmalarla birçok kez en iyi iller arasında yer almış ve ödüle layık görülmüştür. İl Sağlık Müdürlüğümüzce yapılan özverili ve gayretli çalışmalar sonucunda yüz bin nüfus altı iller arasında 2019 yılında da Meme Kanseri Tarama Programında Türkiye birincisi olmuştur” diye konuştu.

‘İNSANLARIMIZI ERKEN TEŞHİS İÇİN KETEM VE AİLE HEKİMLİĞİ’NE BEKLİYORUZ’

COVİD-19 pandemisinde Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberi doğrultusunda gerekli önlemler alındığını belirten Aktaş, insanları erken teşhis için Ketem ve Aile Hekimliklerine davet ederek şu ifadelere yer verdi;

“Ancak 2020 yılında başlayan pandemi nedeniyle Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında yapılan tarama sayılarında önemli bir azalma söz konusudur. İlimizde bir önceki yılına göre Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında yapılan tarama için başvuran kişi sayısında 9670.1'lik bir azalma olmuştur. Bu da bize erken tanı ile uygun şekilde tedavi edilerek iyileşme olasılığı olan birçok kanser vakasının tespit edilemediğini göstermektedir. İlimizde toplum tabanlı kanser taramaları Bakanlığımız ve Bilim kurulunun hazırlamış olduğu COVİD-19 pandemisinde Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberi doğrultusunda gerekli önlemler alınarak ücretsiz şeklide sunulmaya devam etmektedir. Meme kanseri taraması için 40-69 yaş arası kadınları Rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş arası kadınları ve kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş arası kadın ve erkekleri Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine (KETEM) ve Aile Hekimliği Birimlerimize bekliyoruz”