İftar yemeğine Kaymakam Ahmet Türköz, İlçe Jandarma Komutanı, Belediye Başkanı, Cumhuriyet Savcısı, Emniyet Amiri, hakimler, kurum amirleri, esnaf ve vatandaşlar katıldı.

İftardan önce Zeynel Dede deyişler okudu.

İftarda bir konuşma yapan Kaymakam Ahmet Türköz, “Bildiğiniz üzere bugün tüm semavi dinlerde olduğu gibi dinimizce de kutsal bir ay olan muharrem ayının 10. Günü. pekçok mucize gerçekleşmiştir. Bunlardan bazıları şöyledir.

 

 Hz. Adem’in tövbesinin kabulü, Hz. İbrahim’in Nemrut’un ateşinden kurtulması, Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i yararak firavunun ordusundan kurtulması, Hz. Yusuf’un atıldığı kuyudan çıkarılması, Hz. İsa’nın doğumu ve semaya yükselişi, Hz. Yunus’un balığın karnından kurtuluşu, Nuh’un gemisinin tufandan sonra karaya oturması gibi 10 mucize bu gün gerçekleşmiştir.

 

Hz. Nuh’un gemisinin karaya oturmasının akabinde gemide kalan tahıllarla yapılan yemeğe aşure denmiştir. İnsanlığın ikinci varoluşu olan bu günü tüm insanlar Alevisi Sünnisi aşure yaparak yad etmektedir. Aşure gününün bu manevi güzelliklerinin yanı sıra Kerbela karanlığının sıkıntısı da inançlı kimselerin göğüslerine bir karabasan gibi çökmektedir. Bundan tam 1371 yıl önce, hicretin 61. Yılının Muharrem'inin 10. Gününde hazret-i imam Hüseyin 55 yaşında bir hain tarafından Kerbelâ'da hunharca şehit edilmiştir. Hz. Hüseyin ile birlikte ehli beytin 72 eşsiz mensubu da yine burada katledilmiştir. 

 

    Bu elim olay tüm Alevi aleminin ve inançlı kimselerin yüreklerini hala daha ilk günkü gibi yakmaktadır. Alevi kardeşlerimiz Hz. Hüseyin’in katlinden önce uğradığı zulmü ve işkenceyi bugün kendi bedenlerinde yaşamak üzere onun susuz bırakıldığı 12 günün anısına muharrem ayının ilk on iki gününü oruç tutarak geçirmekte ve onun çektiği acı ve sıkıntılara ortak olmaya çalışmaktadır. Bu çok anlamlı ve inançlı bir duruşun simgesidir.

    Bu ay vesilesiyle yapılan ibadetlerin ve tutulan oruçların yüce mevla katında kabul olmasını temenni eder, yine bu günlerin barışa kardeşliğe ve hoşgörüye olan inancımızı artırması temennisiyle muharrem ayınızı tekrar tebrik eder, sizleri saygı ve sevgiyle selamlarım” dedi.