Etkinlikten önce konuşan Tunceli Otizm Dernek Başkanı Özgür Kırmızıtaş, derneğin kuruluş amacının sadece otizmli bireyler olmadığını; otizmli çocuğu olan ailelerin yanı sıra toplumda da bu konuda duyarlılık oluşturmak istediklerini söyledi.

Son zamanlarda otizmli bireylerde artış olduğunu kaydeden Kırmızıtaş, “ Otizmin bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli, özel eğitimdir. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor” dedi.

Türkiye’de 1 milyon 141 bin, Tunceli’de ise otizmli birey sayısının net bilinmemekle beraber eğitim alan birey sayısının 21 olduğunu ifade eden Kırmızıtaş, “Otizm, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Amerikan Psikiyatri Birliği’nin 2000 yılında yayımladığı DSM-IV-TR kılavuzuna göre, toplumsal etkileşimde ve iletişimde yetersizlikler ile davranış, ilgi ve etkinliklerde sınırlı, basmakalıp ve yineleyici örüntü özelliklerini içerir. Toplumsal iletişimde kullanılan dil ya da sembolik/imgesel oyun becerilerinin en az birinde üç yaşından önce gecikmelerin ya da olağandışı bir işlevselliğin ortaya çıktığı görülür. Otizmin neden olacağı olumsuzlukların önüne geçebilmek içi ilk ve en önemli adım, erken tanıdır” diye konuştu.

Otizme neyin neden olduğunun bilinmemesiyle beraber genetik temelli olduğuna ilişkin bulguların bulunduğunu söyleyen Tunceli Otizm Dernek Başkanı Özgür Kırmızıtaş, “Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır. Hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur. Bu nedenle otizm spektrum bozukluğuna her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Kırmızıtaş, konuşmasının sonunda etkinliğe katılan ve destek sunanlara teşekkür etti.

Düzenlenen etkinlikte, çocuklar kitap okumanın yanı sıra hayallerini de resmetti.

tunceli-otizm-dernegi-okuma-bayrami-etkinligi-(1).jpg