belediye tarafından yaptırılan Seyit Rıza Heykelini ziyaret ederek çiçek bıraktı. Heykelin önünde gazetecilere açıklama yapan Osman Baydemir, Tunceli Valiliğinin heykele ilişkin suç duyurusunda bulunmasını Ankara’dan yapılan mahalle baskısına dayandırdı.

10. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında “Kürt Sorununda Muhataplık Konusu ve Demokratik Özerklik” konulu panele katılmak üzere Tunceli’ye gelen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Belediye Başkanı Edibe Şahin ile birlikte 1937 yılında Dersim olayları nedeniyle 7 kişiyle birlikte asılan Seyit Rıza’nın anısına yaptırılan heykeli ziyaret ederek çiçek bıraktı.

 

osman_ic.jpg

 

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Baydemir, “Yakın geçmişimizle yüzleşmek ve elbirliğiyle demokratik geleceğimizi yaratmamız gerekiyor. Büyük bir eserdir. Heykelin artık kaldırılacağını düşünmüyorum. Kritik bir eşiği Dersim halkı aştı. Bir kez daha söylüyorum yakın geçmişimizle yüzleşmek ve Türkiye’deki bütün kimliklerin, bütün kültür ve inançların özgür geleceklerini yaratmalarının sembolüdür. Eğer geçmişimizle yüzleşmezsek özgür refah içinde bir gelecek yaratma şansına sahip olmayacağız. Bu heykelden korkmamak gerek. Tam tersine onurlu bir barışın, demokratik bir yaşamın sembolü olarak tanıtmak lazım” dedi.

Heykele ilişkin Tunceli Valiliği tarafından yapılan suç duyurusunun hatırlatılması üzerine Baydemir, “Sayın valinin de isteyerek dava açtığını düşünmüyorum. Muhtemelen mahalle baskısıdır. Ankara mahallesinin baskısıdır muhtemelen o da aşılacaktır” diye konuştu.

Heykel ziyaretinin ardından kent merkezinde vatandaşlarla görüşen Baydemir, bir ressamdan Seyit Rıza portresini 1000 TL vererek satın aldı.

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir daha sonra panele katılmak üzere Belediye Konferans Salonu’na geçti.