Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Milletvekili Alican Önlü önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medyaya yansıyan bilgilere göre; 2014 yılına dayanan bir savaş simülasyonunun varlığı deşifre oldu. İddialara göre hükümetimizin talimatıyla Eylül 2014 tarihinde Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın hazırlayıp, Genelkurmay Başkanlığı’na sunduğu ve Genelkurmay Strateji Plan Dairesi, Strateji Şube Müdürlüğü’nün “Çöktürme” planı adı verdiği Gizli ibareli 42-43 sayfalık eylem planının hazırlandığı, günümüzde yeniden güncellendiği ve yine hükümetiniz tarafından onaylanarak yürürlüğe konulduğu belirtilmiştir.”

Önlü, konuyla ilgili şu sorularına yazılı yanıt istedi:

1-Genelkurmay Merkezinde hazırlanan ve hükümetin bazı bakanlarına da bir brifing şeklinde sunulan “Çöktürme” eylem planının tüm uygulanması Genelkurmay’a bırakılmıştır. Bu doğru mudur?

2-Plana göre, Özel Polis Kuvvetleri ve özel askeri komandolar eşliğinde, ordu güçleri şehirleri kuşatarak, mahallere ve yerleşkelere operasyonlar düzenleyecek. Bugün Cizre, Nusaybin, Silopi, Sur, Dargeçit ve Silvan’da uygulanan yöntemler söz konusu rapordaki simülasyonla örtüşmesi sadece bir tesadüf müdür?

3-Saldırıların komuta merkezi il Jandarma Komutanlıklarında olacağı, gereklilik halinde helikopter ve yine gerekirse savaş uçakları İl Jandarma Komutanlığı emirinde olacağı belirtiliyor.  Bu iddia doğru mudur?

4-Ablukaya alınan yerleşkelerde, yaşamsal alanlar tahrip edilerek geri dönüş koşulları ortadan kaldırılacak denilmekte olup, buradaki amaç nedir?

5-“Kitlesel imhalar, tutuklama ve boşaltmalarla yerleşkeler huzura kavuşturulacaktır” sözünden kasıt nedir?

6-Raporun “yapılacak bastırma operasyonlar da 10 bin ila 15 bin imha, 8 bin civarı yaralı, 5-7 bin arası tutuklama, bombalanmış küçük ve büyük yerleşim alanlarında 150-300 bin civarı insanın yer değiştirmesi planlanmakta. Eğer bu doğruysa bu bir halka karşı soykırım planı değil midir?

7-“Yapılacak ablukalarda terör örgütünün ülkenin batısında girişebileceği kalkışmalara karşıda, değişik tedbirler üzerinde çalışıldığı” belirtilmekte olup, bu değişik tedbirler nelerdir?

8-“Bölgeye daha önce görev yapmış bölge coğrafyası ve bölge halkını iyi tanıyan üst rütbeli personelin acilen atanmasının tamamlanması” ifadesi hükümetinizin Ergenekon’la anlaştığının bir kanıtı mıdır?  JİTEM sanıklarının beraat etmesi bu planlı bir ilgisi var mıdır? Ayrıca eski personelden ne gibi yarar bekliyorsunuz?

9-Raporda; “Sivil kamu personelinin söz konusu alanlardan çekilmesi,  hastanelerin 24 saat kurallına göre olası ve acil güvenlik personelinin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi, bazı kamu binalarının boşaltılarak operasyonel güçlerin konumlanmasına göre, önceden hazırlanması önem arz etmektedir” denilmektedir. Bu durumda bugün Cizre, Nusaybin, Silopi, Sur, Dargeçit ve Silvan’da olanlarla bire bir örtüşmektedir.  Bu anayasanın ihlali ve sistematik suç değil midir?

10-Sınırlarımız içinde ve ötesinde yürütülen operasyonlara ara verilmeden devam edilmesi Kamu Düzeni ve Güvenliği açısından hayati öneme haizdir. Can ve mal kaybına neden olmakla birlikte toplumsal barışın ortadan kalkmasına sebep olan bu bombardımandan ne gibi yarar görüyorsunuz?

11-Raporda,  “Med Nuçe, Sterk TV, Newroz TV, Ronahi TV,  MMC TV, DİHA, Özgür Gün TV, İMC TV kanaları ve Özgür Gündem Gazetesi’nin ekarte edilmesi, yasal dayanaklardan yoksun bırakılması acilen gerekmektedirler” denilmektedir.  Ekarte edilmekten kasıt, geçmişte olduğu gibi söz konusu medya organlarının binalarının havaya uçurulması ve çalışanlarının öldürülmesi midir? Neden adı geçen medya organlarını susturma ihtiyacı görüyorsunuz?

12-Sivil kamu personelin belirlenen bölgelerden çekilmesi, hastane ve sağlık birimlerinin teyakkuzda tutulması ve tecrübeli doktorların her an bulundurulması. Cizre ve Silopi’de öğretmenleri geri çekilmesi bu planın bir parçası mıdır?

13-Raporda yer alan “Yerel yöneticilerin (Vali, kaymakam ve üst rütbeli askerlerin) terör örgütünün uzantısı malum parti vekilleriyle ve diğer sivil kuruluşlarla temasının olmaması” ifadesi bölgedeki vali ve kaymakamların partimizin vekilleriyle görüşmemesinin talimatını siz mi verdiniz?

14-Raporda yer alan “Terör örgütünün medyasının alan, bölge, yerleşkeye sokulmamasına özen gösterilmesi, adı geçen alan, bölge ve yerleşkelerin etrafında tank ve zırhlı araçların uygun yerlerde konumlandırılması, giriş ve çıkışların tümünün kapatılması” ifadeleri,  Cizre, Silopi ve Nusaybin’de gazetecilerin bu bölgelere alınmamasının gerekçesi midir? Ayrıca medyadan hangi gerçekleri saklama ihtiyacı, duyuyorsunuz?

15-“Elektrik, gaz ve su şirketlerinin tüm faaliyetlerini operasyon yetkilisi emri dahilinde sürdürmeleri ve verilen emirlere harfiyen uymaları sağlanmalı. Ambulans, itfaiye araçlarının alanlara uygun görülürse izinli ve askeri personel eşliğinde sokulmasının sağlanması” Sokağa çıkma yasaklarının uyguladığı ilçelerde elektriklerin ve suyun kesilmesi savaş simülasyonu planın bir parçası mıdır?

16-Rapor da yer alan “Asfaltlama yapma yeteneğine sahip yerel yönetim birimlerinin kontrol edilmesi veya bu imkân ve kabiliyetin kritik bölgelerde doğrudan il özel idarelerine devredilmesi” ifadesi ile kasıt DBP’li belediye eşbaşkanlarının tutuklanması, görevden el çektirilmesi, araçlarına el konulması mıdır?

17-Türkye Cumhuriyeti Devleti olarak altına imza attığınız sözleşmelere göre Cizre, Silopi, Sur, Dargeçit ve bölgenin diğer illerinde sivil halka karşı yürütmüş olduğunuz politika, savaş suçu değil midir?

18- “Çökertme” adı verilen savaş simülasyonu planında yer alan bilgiler ve bugün bölgede uygulanan yöntemler örtüştüğüne göre; bunun hukuki karşılığı insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Bu durumda hükümet olarak istifa edip, yargı karşısında hesap vermeyi düşünüyor musunuz?