TBMM Başkanlığına Milli Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren HDP Milletvekili Alican Önlü önergesinde şunları kaydetti: “17 Ekim 2015 tarihinde, Dersim soykırımında katledilen atalarımızın kemiklerinin de bulunduğu, yine bölge halkının askeri operasyonlar ve çatışmalar da yitirdikleri çocuklarının (gerilla naaşlarının) defnedildiği Dr. Baran ve Suna Çiçek Şehitliği ve Cemevi, Türk ordusu tarafından bombalanmıştır.

Dersim'in Alacık mevkiinde halkın kendi çabası ve emeğiyle inşaa etmiş olduğu Dr. Baran- Suna Çiçek Şehitliğinin bombalanması, AİHM'in 3.Maddesi, TCK'nın 77. Maddesi ve Roma Statüsünün 7.maddesine istinaden "insanlık suçları" kapsamındadır. İnsanlığın ortak mirası olarak kabul edilen mezarlıklar, cami ve cemevlerinin bombalanması insanlığa karşı işlenen ağır suç olarak görülmektedir. Varlık nedenleri olan ibadet merkezlerinin bombalanması ve yakınlarının mezarlıklarının ve naaşlarının yok edilmesini amaçlayan bu askeri operasyonların tek amacı vardır o da bölge halkına işkence ile varlık nedenini yok etmek, inkar ettirmek, fiziksel ve ruhsal olarak direncini kırmak, sindirmek, asimile ve zorla göçe mecbur etmektir.”

Önlü, konuyla ilgili şu sorularına yazılı yanıt istedi:

1-Mezarların, Cemevinin ve mescidin bombalanması emrini kimler vermiştir?

2-Emri veren devlet ve hükümet yetkililerinin insanlığa karşı işlemiş oldukları bu suç karşısında görevlerine devam edecekler midir?

3-Emri verenler hakkında gerekli soruşturma yapılacak mı?

4- Dersim halkının kutsal mekanlarına ibadetgahlarına ve mezarlıklarına yönelik yapılan bu bombardımanın mevzuatınızdaki yeri nedir?

5- İŞİD veya DEAŞ terör örgütünün Suriye'de Kutsal mekanlar olan mezarlık, türbe ve camii yıkmaları ile Türk Ordusunun veya orduya emir veren amirin bölgede kutsallara saldırı arasında zihniyet bağı var mıdır?

6-Diyanet İşleri Başkanlığının mezarlıkların ve ibadetgahların bombalanması hakkında samimi, vicdanlı Müslümanlara açıklaması olacak mıdır? Suskunluğu onaylamaktan mı gelmektedir?

7-Başbakanlık makamından mezarlık ve kutsal mekanlara yönelik bu saldırılara dair açıklaması nedir? Hükümetin sorumluluğu nedir?

8-Mezalıkların ve Kutsal Mekanların bombalanması ve imha edilmesiyle Kürt Halkına sizin değil dirinize, ölülerinize bile tahammül edilmeyeceği mesajı mıdır?

9-Türk-Kürt birlikte yaşam arzusunu taşıyor musunuz?

10-Bu anlamda hukuki girişimleriniz olacak mıdır?