Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Oda ve Borsa Başkanlarının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve genel başkan yardımcılarının katıldığı toplantıda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada, ülkede barışı ve huzuru siyasetçiler olarak getirmek istediklerini belirterek, “Şu meseleyi siyasiler olarak konuşalım dedik olmadı siz aktif davrandınız bizleri bir araya getirmek için çaba sarf ediyorsunuz. Ben tüm siyasi riskleri aldım. Bölgede gerekli desteği alamıyor olsak da, ülkemiz için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

37 Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Oda ve Borsa Başkanları adına sınırlı sayıda Oda ve Borsa başkanı görüşlerini açıkladığı toplantıda, Tunceli TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Konsey Üyesi Yusuf Cengiz de konuştu.

Cengiz, konuşmasında şu görüşleri dile getirdi:

 

Bölge Oda ve Borsa Başkanlarının yeni CHP ve sizlerden 3 yıldan beri Kürt sorununa çözüm konusunda ciddi beklentileri var bu beklentileri devam ediyor.

Yeni anayasa bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor siyasi partiler yasası, seçim yasası, insanların kendilerini özgürce ifade edebileceği bir arada yaşama koşulların yaratıldığı bir Anayasa tüm bölge halkının beklentisidir.

Anadilde eğitim hakkı en temel hak olup tüm bölge halkının beklentisidir.

Bölgede Siyasetçiler, Belediye Başkanları başta olmak üzere binlerce kişi tutuklu olup, Kürtçe savunma yapmak istedikleri için haklarında dava açılmış son dönemde meclis Kürtçe savunma hakkı için çalışma yapmaktadır. Yıllarca Kürtçe savunma yaptıkları için haklarında dava açılmamıştır. Yıllarca Kürtçe savunma yaptıkları için hakkında dava açılmayan bu insanların bir kısmının beraat etmesi durumunda ailelerinin ve bölge halkının yaşadığı tahribatın hesabını kim verecek? 

CHP Sosyal Demokrat bir parti olarak Kürtçe savunma konusunda daha ciddi çaba sarf etmelidir.

Siyaseti dili gerginleştiren değil çözüme yönelik olmalıdır. İktidar partisi ve muhalefet partileri ve Mecliste gurubu bulunan partiler barışın dilini kullanmalı, çözüme katkı sunmalı akan kanın durması için gerekli çabayı sarf etmelidir.

Dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili Bölgede ciddi bir gerginlik yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanının açıklamaları olumlu olup, denenen yöntemlere tekrar geri dönmek çözüm değildir. Leyla ZANA ve diğer HEP Milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı. Onlarca yıl cezaevinde kaldılar tekrar seçildiler ve şuan milletvekilidirler. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına CHP açık tavır koymalıdır.

Oy kaybetme korkusunu mecliste gurubu bulunan hiçbir parti dikkate almamalı, önemli olan savaşın son bulmasıdır. Çözüm üretmektir. İnsanların ölmemesidir.

Şiddet çözüm olsaydı Kürt sorunu çözülürdü.  30 yıllık çatışma ortamında yaklaşık 40 bin kişi ölmüş, savaşın devam etmesi ülkede on binlerde insanın ölmesi demektir.

Turgut ÖZAL’dan başlayan tüm başbakanlar Kürt sorununun çözümü için çaba sarf etmeye çalıştı. Ancak savaş isteyen güçler bunlara hep bir adım ileri iki adım geri attırdı. Zararını tüm Türkiye Halkı çekti.

İlimizde 37 yıl önce 165 bin olan nüfus, bugün 300-400 bin civarı olması gerekirken, nüfus 80 bin civarındadır. Köylerin yakılması, okulların yakılması, İlde tarım, hayvancılık, sanayi, turizm ve eğitimi bitme noktasına getirdi. Üstelik son çıkan teşvik yasası ile tüm bölge illeri 6. Bölgeye alındığı halde en çok tahribat gören ilimiz 5. Teşvik yasası kapsamına alındı.

İlde Sanayi, tarım, hayvancılık, Eğitim olmadığı için gençler işsiz kaldı, ailelerin verdiği harçlıklarla geçinmek zorunda kaldı. Mecburen ya dış ülkelere, ya metropollere göç ettiler, ya madde bağımlısı oldular yada yıllarca yok sayılan Kürt sorununa duyarlılık göstererek dağa gitmek zorunda kaldılar. Gençlerimizi bu hale getiren son 30 yıllık çatışma ortamının verdiği tahribattır. Barış ortamının sağlanması bu gençlerimiz için geleceğin garantisidir.  Artık anaların gözyaşları dinmelidir.

Her geçen gün sorunlar daha karmaşık hale geliyor. Irak, Suriye, İran’ın durumu her geçen gün bölgede savaşa hazır durumda Türkiye’nin Suriye gibi olma ihtimali çok yükseliyor.

Bizler Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgesi Oda ve Borsalar Başkanları olarak yukarıda belirttiğimiz ülkenin sorunları konusunda ciddi kaygı duyuyoruz. Bu nedenle iktidar partisi AKP,  sosyal demokrat parti programı olan CHP ve siz genel başkan olan hemşerimizden de ciddi beklentilerimiz var. Sorunun çözümüne gerekli katkıları sunmanızı bekliyoruz.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu; parti olan dokunulmazlıkların kaldırılmasına red oyu vereceklerini söyledi.

Kürt sorununun çözümü konusunda akil adamlar önerisi sunduklarını da belirten Kılıçdaroğlu, seçilen belediye başkanı ve milletvekillerinin tutuklanmasını da doğru bulmadıklarını söyledi.

Toplantı sonrası basın açıklaması yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hassas bir süreçten geçtiklerini, bu süreçte Oda ve Borsa Başkanlarının hem halkın içinde hem de bölgelerinde, İllerinde, İlçelerinde kanaat önderi olduklarını, bu konuda artan sıkıntıları derinden hisseden oda ve borsa başkanlarım bu konuda gözlemlerini ve düşüncelerini partilerin genel başkanlarına aktardıklarını söyledi.

Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgesi Oda ve Borsalar Başkanları önümüzdeki dönemde MHP, DTP Genel Başkanları, basın yöneticileri ve patronları Millet Meclisinin Başbakanı, Cumhurbaşkanı ve tüm Türkiye Oda ve Borsa başkanları ile ortak toplantı yapmayı hedefliyor.