Son aşamaya gelen proje hakkında bilgi veren Dersim Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, altyapı projesinin tamamlanmasınasın ardından Munzur ve Harçik Çaylarına akan pis suları proje kapsamında evlerin çevresine kurulan 9 pompa istasyonu ve toplamda 12 kilometrelik kanalizasyon hatları ile arıtma tesisine bağlayacaklarını söyledi.

Esentepe (Gome Dewreş) Mahallesi Mezarlık Mevkiinin yerleşime hazır hale getirilmesine ilişkin yerinde yapılan açıklamaya Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, Eşbaşkan Yardımcılarıları İbrahim Kasun ve Hüseyin Tunç, Fen İşleri Müdürü Bülent Yeşilgöz ve basın çalışanları katıldı.

munzur_ic-011.jpgBurada açıklamada bulunana Eşbaşkan Mehmet Ali Bul, 2002 yılında belediye tarafından dar gelirli ailelere verilen yerlerin yerleşime hazır olduğunu söyleyerek, ”Belediyemiz imar planı dâhilinde yeni bir mahallenin kurulması için başlatılan yolların açılması ve altyapı tesislerin yapım projesi son aşamaya gelmiş durumda. İlimiz Merkez Esentepe Mezarlık Mevkii olarak bilinen bölgenin imar planı daha önceki yıllarda hazırlanmıştı. Ancak bu bölgede imar yollarının açık olmaması ve içme suyu ve kanalizasyon tesislerinin bulunmaması nedeniyle yerleşime açılamamaktaydı. Vatandaşlarımıza bina inşaat izni verilemiyordu. Büyük oranda dar gelirli vatandaşlarımızın arsalarının olduğu bölgenin yerleşime açılması için vatandaşların gerek yazılı gerekse sözlü Belediyemize çok yoğun talepleri bulunmaktaydı. Bölgenin yerleşime açılabilmesi için öncelikle imar yollarının kotunda açılması ve sonrasında altyapı tesislerinin yapılması gerekiyordu” dedi.

10 KM YOL, 7 KM İÇME SUYU HATTI YAPILDI

Çalışmalar kapsamın öncelikle içme suyu ve kanalizasyon projeleri hazırlandığını ifade eden Bul, “Kiralan dozer ve Belediyemiz iş makineleri ile yaklaşık 3 ay boyunca sürdürülen çalışma neticesinde,  bölgenin arazi yapısının dik-engebeli ve birçok noktada kayalık olmasına rağmen yaklaşık 10 kilometre yol, harita teknikeri kontrollüğünde teknik standartlara uygun şekilde açıldı. Şimdiye kadar açılan yollarda 6 kilometre kanalizasyon şebekesi 7 kilometre içme suyu şebeke hattı döşendi” şeklinde konuştu.

MUNZUR VE HARÇİK TEMİZ AKACAK

   Arıtmaya bağlanamayan yerleşim alanlarının pis suların Munzur ve Harçik çaylarına boşaltılmayacağını söyleyen Eşbaşkan Bul, “Dersim için kutsal sayılan Munzur Nehri artık temiz akacak. Esentepe bölgesinin pissuların atıksu arıtma tesisine iletilmesi için Pülümür-Sütlüce Yolu ayrımında terfi-pompa istasyonu kurulacak ve Cemevi girişine kadar terfi-pompa hattı imalatı yapılacaktır. Öte yandan Munzur Mevkii bölgesindeki kanalizasyon hatları Munzur nehri kıyısında bulunan ev ve işyerlerinin akan pis suları bu projeyle birlikte evlerin çevresine kurulan 9 pompa istasyonuna aktarılacak. Projemiz tamamlandığı zaman kanalizasyon bağlanma oranı hem de arıtma oranı yüzde 98 gibi rekor seviyelere ulaşacaktır. Bu da Türkiye ortalamasının üstündedir” dedi.

    Yeni yerleşim yerlerinin hazır hale getirildiğini ifade eden Bul, “İmar yollarının açılarak kanalizasyon ve içme suyu sorunun çözülerek bu bölgenin yerleşime açılması, hem konut fiyat ve kiralarını düşürecek, hem de konut açığının azaltılması noktasında katkı sağlayacak. Burada yapılan çalışmaların maliyeti yaklaşık 3 milyon TL’dir” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Eşbaşkan Mehmet Ali Bul ve beraberindekiler kentteki altyapı projesi çalışma alanlarını yerinde inceledi.