Prof. Dr. Ubeyde İpek’in Nisan ayı içerisinde Munzur Üniversitesi’ne Rektör olarak atanmasının ardından ilk olarak Prof. Dr. Muzaffer Aşkın’da Rektör Yardımcısı olarak göreve başlamıştı.

Rektör yardımcılığına getirilen Prof. Dr. Nihat Tosun, Muş Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Malazgirt Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Kovancılar Meslek Yüksek Okul Müdürlüğü, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Eğitim Komisyon Başkanlığı, Muş Alparslan Üniversitesi Senato Üyeliği ve Muş Yüksekokulu Müdürlüğü, ÖSYM Muş İl sınav Koordinatörlüğü, Açık Öğretim Fakültesi Muş İl sınav Koordinatörlüğü gibi çeşitli birçok idari görevlerde bulundu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Tosun’un özgeçmişi şöyle:

Prof. Dr. Nihat Tosun 1969 yılında Elazığ doğdu. İlk, orta ve lise eğitimimi Elazığ’da tamamladı. 1987 yılında Fırat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliğini kazandı ve 1991 yılında mezun oldu. Mezuniyet sonra özel şirketlerde Makine Mühendisi olarak görev yaptı. Daha sonra 1994 yılında Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği anabilim dalı Konstrüksiyon ve İmalat dalında yüksek lisansa başladı. Bu arada 1994 yılında yüksek lisansı devam ederken, Uzman olarak aynı bölümde göreve başladı. Prof. Dr. Nihat Tosun 1996 yılında yüksek lisansını tamamlayarak Yüksek Makine Mühendisi unvanını aldı. 1997 yılında aynı bilim dalında doktora sınavını kazanarak doktora yapmaya başladı. Doktorasını Gazi Üniversitesi - Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ile birlikte yürüttü ve 2001 yılında mezun olarak Doktora unvanını aldı.

           2003 yılında Fırat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği bölümünde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. 2010 yılında ise Makine Mühendisliğinden Doçent oldu. Ağustos 2015 tarihinde ise Profesör olarak atandı. Prof. Dr. Nihat Tosun, daha önce Fırat Üniversitesi’ne bağlı Muş Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve Malazgirt Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Muş Alparslan Üniversitesi Senato Üyeliği ve Muş Yüksekokulu Müdürlüğü, ÖSYM Muş İl sınav Koordinatörlüğü, Açık Öğretim Fakültesi Muş İl sınav Koordinatörlüğü gibi çeşitli görevlerde bulundu.

             Ayrıca Fırat Üniversitesi Kovancılar Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve Senato Üyeliği, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yönetim ve Fakülte Kurulu üyeliği, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Eğitim Komisyon Başkanlığı ve Web Sayfası Sorumluluğu görevlerinde bulundu.

           Bir süre İrlanda Dublin City Üniversitesi, Makine ve İmalat Mühendisliği Bölümünde misafir öğretim üyesi olarak bulunan Prof. Dr. Tosun’un, 50 adet Ulusal ve uluslararası dergi, sempozyum ve konferanslarda yayınlanmış makale ve bildirisi bulunmaktadır. Avrupa Birliği tarafından desteklenmiş ve yürütücüsü olduğu ve BAP tarafından desteklenmiş yürütücü ve araştırmacı olarak 4 adet projede görev aldı. Makalelerine Science Citation Index kapsamındaki dergilerde 450 adet atıf yapılmış olup, H-Indexi ise 10’dur. 4 adet tamamlatmış olduğu yüksek lisans ve halen devam eden 6 yüksek lisans ve 3 doktora öğrencisi mevcuttur. 2003 yılında Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı tarafından 2002-2003 Öğretim yılında Mühendislik Fakültesinde SCI ve SCI-Expanded kapsamındaki dergilerde en fazla yayın yapan öğretim elemanı olarak plaketle ödüllendirildi.

Munzur Üniversitesi Rektör Yardımcısı olarak çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Nihat Tosun, evli ve iki çocuk babası.