Munzur Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencileri, Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen “Herkese Koşulsuz Parasız Formasyon Hakkı” pankartı açtı.

Öğrenciler adına konuşan Agit Aral, “Biz Edebiyat Fakültelerinde okuyan öğrenciler olarak iş bulma kaygısıyla okuyoruz. Felsefe, Edebiyat, Sosyoloji, Tarih gibi birçok bölümde okuyanlarımız, 4 yıllık emeğimizin boşa gideceği için gelecek kaygısıyla okumaya çalışıyoruz. O nedenle YÖK’e sesleniyoruz. Madem formasyon eğitimi verilmeyecekse Edebiyat Fakültelerini kapatın” dedi.

“Bölümlerimizi tercih ederken formasyon alır öğretmenlik yaparız diye düşünürüz” diyen Aral, “Bir çoğumuz pedagojik formasyon programına katılıp, öğretmen olma hayali kurarız. En önemli iş bulma şansımız da bu programdır. YÖK her sene keyfi bir biçimde bu program üzerinde çeşitli değişikliklere gidiyor. Geçen sene adeta seçim kampanyasına ve para kaynağına dönüştürmek adına 60 bin kişiye formasyon verilirken bu sene bu sayı 15 bin kişiye düşmüş durumda.  Türkiye’de mevcut üniversite sayısını, her birinin Edebiyat Fakültesini ve Edebiyat Fakültelerinde bulunan bölümleri düşünürsek her bölüme 10 kişilik bir kontenjan düşer ya da düşmez. Şimdiye kadar ne zaman formasyon kaldırılmak istense bir araya gelerek hakkımızı geri aldık. Bize işsizliği, geleceksizliği dayatmalarını kabul etmeyelim. Bizler bir araya gelip mücadele etmedikçe işsizlik kaygısıyla yaşamaya ve karanlık bir geleceğe mahkum olacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık yaptığı dönemde “her üniversite okuyan iş bulacak diye bir şey yok” sözlerine değinen Agit Aral,  “Kendi çocuklarının iş diye bir kaygısı olmadığı için koltuklarında rahatlar ve elbette biz emekçi ailelerin çocuklarını düşünecek değiller. Ancak biz geleceği için mücadele eden en dezavantajlı koşullarda eğitim görüp, büyük çabalar ile bu bölümleri kazanan öğrenciler olarak diyoruz ki, elimizdeki hakların geri alınmasına izin vermeyeceğiz. Formasyon hakkımızı önce, kendileri için ticari bir kaynağa dönüştürmek isteyenler, şimdi tamamen elimizden almak istiyorlar. Formasyon hakkımızı geri alana kadar mücadelemiz sürecek, eylemlerimiz devam edecek” şeklinde konuştu.