Demokratik Alevi Derneği (DAD)’da gerçekleştirilen açıklamada konuşan Özen Meral Uç, orman yangınlarının geniş bir alanda etkili olduğunu belirterek, yangınların söndürülmesi konusunda meclisin resmi makamlar nezdinde girişimlerde bulunduğunu söyledi.

Uç, “Munzur Özgür Aksın Meclisi bileşeni olan kurumlarımdan Tunceli Barosu, TTSO, Ziraat Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve ilçe belediye başkanlarımızın Valilik ile görüşmeleri ve çeşitli girişimleriyle gönüllülerin ve orman müdürlüğü personelinin bazı bölgelerdeki orman yangınlarına müdahale etmelerine izin verilmiştir. Dersim coğrafyası oldukça dağlık bir yapıya sahip olduğu için itfaiye araçlarının ve sadece insan gücü ile yangınların söndürülebileceği bir saha değildir. Geçen hafta başlayan Geyiksuyu ve Karşılar mevkiindeki yangında da görülmüştür ki bazı yerlerde yangın söndürme helikopterine ihtiyaç vardır. Fakat yıllardır meydana gelen yangınlarda bırakalım bunları personel sayısı ve ekipmanında bile herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır. İki ay boyunca il geneli ve şehir merkezi duman altında kalmış, halkın sağlığı umursanmamış, doğamızdaki hayvanların, ağaçların ve nadide bitki türlerimizin zarar görmesine göz yumulmuştur. Dersim coğrafyası yüzde 18 i endemik olan, bin 600 bitki türüne ve birçok nadir görülen hayvan türüne ev sahipliği yapan kültürel ve doğal miras özelliğine sahip bir coğrafyadır. Bu nadide coğrafyanın korunması ve yangınlara müdahale edilmesi devletin hukuken temel görevlerinden biridir” dedi. 

Yangınlarla ilgili Baro tarafından hukuksal girişimde de bulunulduğunu hatırlatan Uç, “Munzur Özgür Aksın Meclisi, kurulduğu günden bugüne kadar öncelikle barajlar olmak üzere Dersim coğrafyasında yapılmaya çalışılan doğa tahribatlarına karşı mücadele etmeyi temel esas almıştır. Bu nedenle orman yangınlarına da gerekli hassasiyeti göstermiş ve bundan sonra da göstermeye devam edecektir.

Meydana gelen yangınlarda ne kadarlık bir sahanın tahrip olduğuna dair resmi bir açıklama bugüne kadar yapılmamıştır. Bu konuda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı açıklama yapmaya davet ediyoruz. İlgili kurum ve kuruluşları orman yangınlarına hızlı ve etkin müdahaleye davet ediyoruz. Doğa tüm canlıların yaşam kaynağıdır. Bu zenginlikler sadece bizim değil, dünyamızın, ülkemizin ve ilimizin geleceğidir. Son olarak; Orman yangınlarına müdahale eden çevreci, doğa sever, vicdanlı ve duyarlı tüm halkımıza  şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.