Tunceli Valiliği Zarar Tespit Komisyonu Başkanlığı’na dilekçeyle başvuruda bulunan Muhtar Hıdır Eren, 5233 sayılı yasa kapsamında karşılanmayan ağaçsal zararlarının karşılanmasının yanı sıra, köyde keşif yapılmasını ve 5233 sayılı yasaya uygun olarak meyve, ceviz ve kavak ağaçları kaleminde tazminat ödenmesini talep etti.

Muhtar Eren, taleplerinin karşılanmaması halinde İdari Yargı, Anayasa Mahkemesi ve emsal Danıştay içtihatları doğrultusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne müracaat edeceği ihtarında bulundu.

Yasanın çıktığı günden bu yana gelişen sürece ilişkin değerlendirmede bulunan Kırkmeşe Köyü Muhtarı Hıdır Eren, “Yasanın çıktığı 2004 yılında başvuran insanlardan vekaletname istenmiyordu. Başvurucu direkt hak sahibi olarak kabul ediliyordu. Daha sonra vekalet istenmeye başlandı. Vekalet verildikten sonra da vekalet verenin yasa kapsamında dilekçe verip vermediği sorulmaya başlandı. Keşif için köye gelen heyet üyeleri, evlerimiz iki katlı ve taş duvar olmasına rağmen evlerin yapısını çok basit göstererek değerini düşürdüler. Taş duvar evlerin ne kadar masraflı olduğu herkesçe biliniyor. Komisyon üyelerine, meyve, ceviz ve kavak gibi ağaçlarımızı başvuruda beyan etmemize rağmen bunlar için tazminat ödenmedi. Pülümür ve Nazımiye’ye bakan komisyonlar dışındaki komisyonlar ağaçlar için ödeme yapıyor. 2010 ve 2011 yılında çoğu vatandaş, ağaç zararları almazken, 2012 yılında bazı vatandaşlara ağaç bedelleri ödendi. Bunun adı çifte standarttır. Öte yandan 1992 yılında meydana gelen depremde yapılan afet konutlarında hak sahibi olanlar, borçlanmalarını tamamlamış olmalarına rağmen, yasa kapsamında çıkan tazminattan tekrardan konut parası kesildi. Kesilen miktar 17 ile 20 bin lira arasında değişiyor. Bir anlayış düşünün ki ödediğiniz borcu hiç ödenmemiş sayarak bir daha tahsil ediyor. Borçlarımızı ödediğimize dair belgeler elimizde mevcuttur. Sayın Valimizin ve şu anda komisyona bakan Vali Yardımcımızın bu konuda duyarlı davranacaklarına inanıyoruz. Geçmişteki az ödenen hesaplamalardan dolayı vatandaşların uğradığı zararların giderilmesini bekliyoruz” dedi.