Belirlenen sayının çok üzerinde küçükbaş hayvanın meralara getirildiğini söyleyen Eren, Vali Tuncay Sonel’den bu konuda girişimde bulunmasını beklediklerini ifade etti.

Her yıl göçer sürü sahiplerine meraların kiralandığını belirten Kırkmeşe Muhtarı Hıdır Eren, “Tunceli’de tarım ve hayvancılık olsun bizler buna karşı değiliz. Ancak 28 yıldan bu yana Pülümür yaylaları her yıl meraya açılıyor. Hiç iyileştirme yapılmadan bunlar kiraya veriliyor” dedi.

5 köyün merası olan Hel Dağı’ndaki duruma değinen Eren, “Önce buraya 7 bin 500 koyun için ihale yapıldı sonra bu 8242e27b-d532-48a4-b7f1-be60d28af447.jpgsayı 9 bine, sonra 12 bine geçen sene de 12 bin 750 koyuna çıktı. Bunun yanında 20 bin de kuzu geldiği zaman ki kuzuyu saymıyorlar sanki kuzu sadece koyunun sütünü içiyor. Bunlar çok ciddi rakamlar ve doğaya dönüşümü olmayan zararlar veriyor” diye konuştu.

Devlet tasarrufu altındaki meralara 7’inci ayın 15’i gibi giriş yapıldığını hatırlatan Eren, “Ancak özel mülkiyetteki meralara 5, en geç 6’ınca ayın ortalarında giriş yapılıyor. Malum Hel Dağı kar bölgesi. 3 bin 500 metreye kadar rakımı var. İlkbahar mevsimi geç başlıyor. Burada bitki henüz kendine gelmeden koyun geliyor. Bunun yanında kaçak olarak da yaklaşık 40 bin koyun getiriliyor. Bizim asıl sorunumuz bu. Mera komisyonu bu tahsisleri yaparken iyileştirme yapılıp yapılmadığına bakmadan, köylüye, muhtara, belediye başkanına sormadan bu ihaleyi yapıyor. Oysa bizlerin de fikrinin alınması gerekiyor. Bu doğa hepimizin. Bizler hayvancılığa değil doğanın bu şekilde tahrip edilmesine karşıyız” şeklinde konuştu.

Hel Dağı’nın 28 yıl boyunca istisnasız sürü sahiplerine tahsis edildiğinin altını çizen Muhtar Eren, “Buralarda haddinden fazla hayvan girdiği için özel mülkiyetlerimize, ağaçlarımıza, içme suyumuza da zararlar veriliyor. Sayın valimizden bu konuda girişimde bulunmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mera komisyonunda tarım müdürlüğünden ormana, maliyeye değin birçok kurumun temsilcisinin yer aldığını hatırlatan Muhtar Hıdır Eren, “Bazı kurumların temsilcileri kendi alanlarıyla sınırlı kalabilir. Ancak şunu çok merak ediyorum. Mesela Tarım ve Oman Müdürlüğü yetkilileri bu kararları verirken nereye göre veriyorlar. Mesela Bitki Şube Müdürü bilmez mi meraların dinlendirilmesi gerektiğini, aşırı otlatmanın bitkilere zarar vereceğini” dedi.

Eren, Pülümür’ün organik balıyla meşhur olduğunu da sözlerine ekleyerek, yoğun hayvancılık faaliyetlerinin arıcılığa da zarar verdiğini söyledi.

be18bd38-0a55-48cb-983d-a4e4cac4367c.jpg