HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Valilik kararıyla 14 özel güvenlik bölgesi ilanının aslında Dersim coğrafyasının tamamını kapsadığını belirterek, “Özel güvenlik bölgesi olarak nitelendirilen yerler, Dersim’in hayvancılığının yapıldığı, arıcılığının yapıldığı; insanların yıllar sonra gelerek yerleştiği alanlar. Bunun yanı sıra yurt dışından ve yurt içinden gelen insanların doğa turizmi kapsamında gezdikleri alanlar. Bu ilan Munzur ve Pülümür Vadisi’nin sağ ve sol taraflarını özetle Dersim’in tamamını kapsıyor” dedi.

Cumhuriyet tarihi boyunca benzeri bir uygulama olmadığını ifade eden Önlü, “Bu Cumhuriyet tarihi boyunca bir ilktir. 1938 Dersim katliamında dahi bu kadar yaygın yasak bölge uygulaması yoktur. OHAL’i biz kaldırdık diyenler, OHAL döneminde bile bu kadar kapsamlı bir uygulamanın olmadığını bilmiyorlar mı?” diye konuştu.

Kentte son dönemlerde operasyonların ardından orman yangınları çıktığını belirten HDP Milletvekili Alican Önlü, “Bu yangınlara vatandaşlar kendi imkanlarıyla müdahale ediyordu. Özel güvenlik bölgesi uygulamasıyla çıkacak yangınlara müdahale şansı da ortadan kaldırılmış oluyor. Öbür taraftan başkaca kaygı verici durum hayvanlarıyla yaylaya çıkmış insanlara yayladan inin diyorsunuz. Peki, sonrasında ne olacak. Bu uygulama, topyekün savaş anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Özel güvenlik bölgesi ilan edilen alanlardan bazılarından çatışmalarda öldürülmüş örgüt mensupları için yaptırılan mezarlıklar olduğunu kaydeden HDP Milletvekili Alican Önlü, “Bizde ve vatandaşlarda özel güvenlik bölgesi ilanı kapsamında bu mezarların tahrip edileceği endişesi var. Bu bölgeler on gün önce güvenliydi de şimdi ne oldu da güvensiz oldu. Ya da şimdi güvenli değilse on gün sonra ilanın bitiminde nasıl güvenli hale getirilecek” dedi.

Uygulamanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti Hükümeti tarafından hayata geçirildiğini ifade eden Önlü, Cumhurbaşkanını kast ederek, “Bütün Türkiye için farklı din, kimlik ve inançlar için en tehlikeli bölge saray bölgesidir. Eğer bir yerin güvenli hale getirilmesi gerekiyorsa Ak Saray dedikleri yerin güvenli hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.