TBMM Başkanlığı’na İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, önergesinde konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Tunceli Valiliği; 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesi gereğince 23.02.2016 tarihli ve 2016/8558 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Mart- 01 Eylül 2016 tarihleri arasında, 11 bölgenin  (Merkeze bağlı Koçlu Mahallesi, Bali Deresi, Kurutlu Deresi, Kutu Deresi, Gözlek/Sepertek Deresi, Alacık Mahallesi, Laç Deresi, Ovacık Karadere, Ovacık Salderesi/ Pişkiktaşı Tepe, Hozat-Kinzir Ormanları, Nazımiyeye-Kayalı tepe) “Özel Güvenlik Bölgesi” olarak ilan edildiğini 09.03.2016 tarihinde yaptığı yazılı basın açıklaması ile duyurmuştur.”

Önlü şu sorularına yanıt istedi:

1. Yasaklanan 11 bölge Dersim ilinin neredeyse bütününü kapsamakta olup, Valilik "vatandaşlarımızın, ekonomik, sosyal faaliyetlerini yürütme ve seyahat etme haklarını kullanmaktan" mahrum etmiş bulunmakta mıdır?

2. “Özel Güvenlik Bölgesi” olarak ilan edilen yerlerde kaç kişi yaşamaktadır? Bu kişilerin can ve mal güvenliği nasıl sağlanacaktır?

3.  Geçimlerini hayvancılık, arıcılık ve tarım ile sağlayan köylüler için herhangi bir alternatif yerleşim yeri belirlenmiş midir? Köylülerin yaşayacakları maddi- manevi zararları nasıl karşılanacaktır? Bu kayıpların karşılanmasına yönelik herhangi bir çalışmanız var mıdır?

4.  Özel Güvenlik Bölgesi ilanı gibi uygulamalar Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası antlaşmalara aykırı değil midir?