HDP Milletvekili Önlü, “Dersim soykırımında katledilen atalarımızın kemiklerinin de bulunduğu Dr. Baran ve Suna Çiçek Şehitliği ve Cemevi, 17 Ekim 2015 tarihinde bombalanmıştır. Dersim'in Alacık mevkiinde halkın kendi çabası ve emeğiyle inşa etmiş olduğu Dr. Baran- Suna Çiçek Şehitliğinin bombalanması, AİHM'in 3.Maddesi, TCK'nın 77. Maddesi ve Roma Statüsünün 7. maddesine istinaden "insanlık suçları" kapsamındadır.

İnsanlığın ortak mirası ve hafızası olarak kabul edilen mezarlıkların, cami ve cemevlerinin bombalanması insanlığa karşı işlenen ağır suçlardandır. Varlık nedenleri olan ibadet merkezlerinin bombalanması ve yakınlarının naaşlarının bulunduğu mezarların yok edilmesini bölge halkına işkence etme amacının yanında, bölge halkını inkâr etmek, fiziksel ve ruhsal olarak direncini kırmak, sindirmek, asimile ve zorla göçe mecbur etme amacı taşımaktadır” ifadelerine yer verdiği önergesinde şu sorularına yanıt istedi:

1-Mezarların, Cemevinin ve mescidin bombalanması emrini kimler vermiştir?

2-Uluslararası hukuka göre insanlık suçu kapsamında değerlendirilen mezarlıklara ve inanç/ibadet merkezlerine yönelik saldırıları emri verenler hakkında gerekli soruşturma yapılacak mı?

3- Dersim halkının kutsal mekânlarına ibadetgahlarına ve mezarlıklarına yönelik yapılan bu bombardımanın mevzuatınızdaki yeri nedir?

4- IŞİD veya DAİŞ terör örgütünün Suriye'de Kutsal mekânlar olan mezarlık, türbe ve camii yıkmaları ile Dersim’de gerçekleştirilen saldırılar arasındaki fark nedir?

5-Diyanet İşleri Başkanlığının mezarlıkların ve ibadetgahların bombalanması hakkındaki görüşü nedir?

6-Başbakanlık makamının mezarlık ve kutsal mekanlara yönelik bu saldırılara dair açıklaması nedir? Hükümetin sorumluluğu nedir?

7-Mezalıkların ve Kutsal Mekanların bombalanması ve imha edilmesiyle Kürt Halkına verilmek istenen mesaj nedir?