Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde yer alan Dersim’in Pülümür İlçesi’nde geçtiğimiz günlerde 4.1 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremde ölen ya da yaralanan olmazken, depremin ardından 20 yıl önce Merkez Meydanlar Mahallesi’nde yaptırılan afet konutlarında oturan vatandaşlar, yıkık dökük binalar nedeniyle büyük tedirginlik yaşadıklarını dile getiriyor.

Meydanlar Mahallesi Sakinlerinden Emine Yıldız, yıllardır yıkık dökük evlerde oturduklarını belirterek, “Kaç senedir ben bu evlerde neler çekiyorum. Kimse garibanı düşünmüyor. Binalar hasarlı niye kimse uğraşmıyor” dedi.

deprem_ic-001.jpgMeydanlar Mahallesi Muhtarı Ali Hıdır Meşe, mahalle sakinlerinin yirmi yıldan bu yana korkuyla yaşadıklarını dile getirerek, “Geçenlerde deprem oldu. İnsanlar sabaha kadar lambalarını yakarak koru içinde oturdular. Binalar hasarlı. Bu durumu milletvekillerine, il afet ve acil durum müdürlüğüne, çevre ve şehircilik müdürlüğüne söyledik. Vali beyi bizzat buraya getirdim. Gitti, çevre ve şehircilik ile il afet müdürünü gönderdi. Yardımcı olacağız dediler yazıp çizdiler. Bir ay sonra ödenek olmadığı için bir şey yapamayacaklarını söylediler. Bu insanların hali ne olacak. Yirmi yıldır bu insanlar korku içinde. Yarın deprem olduğu zaman insanlar bu binaların altında kalacak. Bu binaların altında kaldıkları zaman devlet yeni mi acıyacak. Yardım edilmesi için ille de bu binaların çökmesi mi gerekiyor” diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Dursun Ali Kargın da yıllardır korku içinde yaşadıklarını belirterek, yetkililerden sorunlarına çözüm bulunması yönünde çağrıda bulundu.

deprem_ic1-001.jpgPülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun da Meydanlar Mahallesi’nde bulunan konutların ciddi tehlike oluşturduğunun altını çizerek, “Bugüne kadar mahalledeki 178 konuttan 108’inin güçlendirmesi 2013 yılında yapılmış ancak diğer 78 konutun güçlendirmesi yapılmamış. Bu konutlarda oturan aileler var. Bunlar için ciddi tehlike söz konusu. Güçlendirme konusunda yetkililerden destek bekliyoruz. Bir çalışma yapıldı ancak ödenek sorunu olduğundan güçlendirme yapılmadı. Depremi bırakalım bu konutlar normal koşullarda bile ciddi tehlike oluşturuyor. Bunun bir an önce giderilmesini talep ediyoruz. Olası depremde ciddi risk oluşturuyor” dedi.

Güçlendirmesi yapılmayan 78 konutta 20’nin üzerinde aile ikamet ederken, mahalle sakinleri herhangi bir can kaybı yaşanmadan konutların güçlendirmesi talebini dile getiriyor.

Ercan TOPAÇ, İsmail YOLERİ