Üç yıldır kentimizde " Ortak sorun ortak çözüm" ilkesiyle çalışmalarımızı sürdürürken, 2015 yılı içerisinde hep birlikte "birlik, beraberlik ve dayanışma" üçgeni etrafında toplanarak güçlü adımlar atmaya çalıştık. Çalışma arkadaşlarımız Ender Şimşek, Eylem Çelik, Derya Irmak, Delil Doğan Akgün Metin Gölçür ve Tekin Güzel’den oluşan üst kurulumuzla çalışmalarımıza yön vermeye çalıştık.

2016 yılına girerken yine yeniden Barış mekanizmasını işlevsel kılmak adına çalışmalar yürütürken, 2016 yılının Dünya Halklarına barış getirmesini temenni ederiz. Toplumun öncü güçleri olan Hacı Bektaşi Veli, Pir Sultan, Yunus Emre, Aşık Veysel, Mevlana ve daha nice asırlık çınarlardan aldığımız nasihati emanetleştireceğimizin sözünü verdiğimizi de belirtiriz.

2015 yılı için hazırladığımız çalışma programındaki çalışmalarımızın hepsini gerçekleştirirken, 2016 yılı içerisinde yapacağımız çalışmalara ilişkin görüşler aldık.

2015 yılı çalışma programının açılışını çatışmalı süreçte çocuklarını yitirmiş annelerimizin evlerine ziyaretler düzenleyerek başlatmıştık. Annelerimizi Mayıs ayında Anneler gününde kutsal mekan Ana Fatma’da buluşturarak çalışmalarımız için annelerimizden güç almıştık ve güç almaya da devam ediyoruz. Annelerimiz kutsal mekan Ana Fatma da şu mesajı vermişti. " Bizleri Asker Polis Gerilla Annesi diye ayırmadınız. Teşekkür ediyoruz kimimiz asker, kimimiz gerilla annesiyiz ama özünde barış annesiyiz" demişlerdi.

Annelerle buluşmamız devam ederken Yeni Mahalle başta olmak üzere Cumhuriyet ( Gazik) Mahallesi, Dağ Mahallesi, Munzur Mahallesi ve Moğultay Mahallesinde barış için buluşmalar gerçekleştirdik. Kentimizde faaliyet yürüten Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Kuruluşlarına ziyaretler gerçekleştirdik. Yine aynı süreçte, Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi, Hakların Demokratik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezlerine çözüm sürecinin devam etmesi için mektuplar gönderip görüşlerimizi bildirdik. Çözüm süreci için çalışmalar yürüteceğimizi belirttik. Kentimizde yine Üniversitesi öğrencileri ile beraber Arap, Süryani, Ezidi, Ermeni halklarından olan öğrencilerle Yunus Emre Gençlik Merkezi toplantı salonunda bir araya gelerek " Türkiye Halklarının Kardeşlik" mekanizmasını konuştuk.

Hopa Sahang,  Ana Fatma, Kemere bel ve Gola Çeto ziyaretlerinde barış için mumlar yakıp ikrarlık alırken, Seyit Rıza meydanında "Barış için semaha duruyoruz" şiarıyla bir kez daha bir araya gelerek barış ve kardeşlik dedik. Çatışmalı sürecin son bulması için Seyit Rıza heykeli önünde çeşitli meslek gruplarıyla barış nöbeti tuttuk.

Mavi umuttur, Umut Bizleriz sloganıyla madde bağımlılığına karşı toplumsal farkındalık sağlamak amacıyla mavi şapkalar dağıttık. Yine mahalleler de Türk ve Dünya Klasikleri kitapları dağıtarak kitabını alda gel sloganıyla üç ay boyunca kitap kampanyası projemizi yürüttük. Dünya Çocuk Hakları gününde sokak oyunları etkinliğimizle çocuklarımızla buluştuk.

Seyit Rıza ve arkadaşlarının idamının yıl dönümünde Seyit Rıza parkından Elazığ Buğday meydanına başlattığımız 16 saatlik yürüyüşün ardından Buğday meydanına ulaşarak tarihimize ışık tutan 38 kayalıklarına, acılarımızı anlatan laç deresine, inancımızı dile getiren Düzgün Babaya, dertlerimize ağlayan Ağlayan kayalıklara ses olarak hakikatlerle yüzleşme çağrısında bulunarak, buğday meydanının isminin hakikatler meydanı olmasını talep ettik.

Yine üçüncü yılına giren, Munzurun Çocukları İçin Güçlü yarınlar projesi kapsamında başta köy okulları olmak üzere toplam da 923 öğrencimizle dayanışma gerçekleştirdik. Projemiz sürdürülebilir proje kapsamında olduğu için 2016 yılında da sizlerin destekleriyle sürdürülecektir.

2.Dersim Barış Konferansı içinde çeşitli meslek gruplarına ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan partilere davetiye göndererek fikir alış verişinde bulunarak katılımcı meslek grupları ve milletvekilleriyle konferansımızı gerçekleştirdik.

Bizler bu çalışmalarımızı yürütürken elbette ki bazı zorluklarla karşılaştık. Ancak her şeye rağmen Hz. Mevlanın " Nerede Barış Varsa Biz Oradayız" sözüyle yola çıktığımız için yolumuzdan da dönmedik, davamızdan da vazgeçmedik. Bizim yolumuz ilim yoluydu barışın ve kardeşliğin yoluydu ondan ki davamız toplumun huzur davasıydı.

Son olarak " Ortak Sorun Ortak Çözüm" ilkesiyle azimli kararlı ve güçlü davamızda bizlere güç olan kentimizdeki Tüm Resmi kurum ve kuruluşlara, Siyasi Partiler ve Sivil Toplum Örgütlerine teşekkürü bir borç bilir, girişimimiz adına teşekkür ederim.

Ferhat Güven

Toplumsal Barış İçin Gençlik Girişimi Adına