Mahalli Çevre Kurulu, Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım'ın başvurusu üzerine toplanarak her iki vadinin temizlenmesi ile kirlenmeye karşı için önemli kararlar aldı.

Vali Yardımcısı Kenan Eskin başkanlığında toplanan kurul şu kararları aldı:

Yasal Dayanak: 5393 sayılı Belediyeler Kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu, 5442 sayılı İl idare Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 03.08.2013 tarih ve 28727 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yüksek Çevre Kurulu ve Mahalli Çevre Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına ilişkin Yönetmelik, 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği.

Gündeminde yer alan konulardan;

Tunceli İl Munzur ve Pülümür Vadilerinde kırsal alanlar ve nehir kıyılarında katı atıkların temizlenmesi çalışması,

Amaç ve Kapsam

Toplumsal yararı ve çevre korumayı esas alan bu çalışmanın amacı,

Katı atıkların neden olduğu çevre kirliliğinin önlenmesinin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması,

Munzur ve Pülümür Vadilerindeki kırsal alan ve nehir kenarlarındaki tespit edilen ve yoğun olarak katı atık bırakılan alanların belirlenmesi,

Katı atıkların toplanması ve Tunceli Belediyesi’ne ait katı atık depo sahasına taşınarak bertarafının sağlanması,

Çevresel risk faktörlerinin en aza indirilebilmesi için çözüm önerileri sunmak,

Çözüm önerilerinin uygulanması ve uygulama aşamasında denetimin sağlanması,

Valilikçe, Munzur Vadisi ve Pülümür Vadisindeki piknik faaliyetlerinden kaynaklı katı atıkların neden olduğu çevre kirliliğinin önlenmesini bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tespiti yapılmış olan alanlarda bulunan katı atıkların; Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasal mevzuatlar çerçevesinde ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde temizlenmesi gerçekleştirilecektir.

vadi_ic-001.jpg

Uzuntarla, Kutudere, Karayolları eski şantiyesi, Batakçeşme ve Zağge mevkileri temizleme çalışmaları İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilecektir.

ORAMN VE ŞU İŞLERİ BAKANLIĞI 15. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TUNCELİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde kalan, Anafatma, Babaocağı, Pilvenk, Dilek Köyü, Siliç Köprüsü, Halbori Gözeleri giriş, Venk Köprüsü ve Fırtına Veli Çeşmesi mevkileri ile Pülümür Vadisinde bulunan Örenönü Tabiat Parkı mevkii temizleme çalışmaları Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

2872 sayılı Çevre Kanununun 8. Maddesine göre; “Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıç ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır”. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, aynı kanununu 20. Maddesi gereği, vadilerde yapılan denetimlerde söz konusu fiili gerçekleştiren gerçek kişi ve işletmelere idari yaptırım uygulanacaktır.

Temizleme çalışmalarında ihtiyaç duyulacak olan eldiven ve çöp torbaları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından temin edilecek olup temizleme çalışmalarında kullanılmak üzere görevli kurumlara verilecektir.

Vadilerde bulunan işletmelere 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında katı atıkların biriktirilmesi ve bertarafının sağlanması ve azami özen gösterilmesi hususlarında uyarı yazıları yazılacak ve tebliğ edilecektir.

vadi_ic1.jpg

İL MÜFTÜĞLÜĞÜ

İl Müftülüğü tarafından 4 Nisan 2014 ve 11 Nisan 2014 Cuma günleri çevre konulu vaaz verilecektir.

İL JANDARMA KOMUTANLIĞI

Jandarma tarafından vadilerde söz konusu fiili gerçekleştiren kişi, kişilere Kabahatler Kanunun kapsamında idari yaptırım uygulanacaktır.

KATI ATIKLARIN SEBEP OLDUĞU ÇEVRESEL RİSK FAKTÖRLERİNİN ORTADAN KALDIRILMASI İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

Tunceli Belediye Başkanlığı tarafından mücavir alan sınırları içerisinde Mahalli Çevre Kuruluna konu olan piknik alanlarında bulunan katı atıkların düzenli olarak toplanması ve yaz aylarında toplama sıklığının arttırılmasına,

Tunceli İl Özel İdaresince, mücavir alan sınırları dışında Mahalli Çevre Kuruluna konu olan piknik alanlarında bulunan katı atıkların düzenli olarak toplanması ve katı atıklara ilişkin tüm hizmetlerin 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu 6. Maddesi gereği yerine getirilmesine,

Günü birlik piknik faaliyetleri ile yoğun olarak kirlenmiş (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce tespit edilen ve yukarıda isimleri verilen mevkilere) ve kirlenme potansiyeli olan alanlara uyarı levhaları ve konteynır konulması

Uyarı levhaları ve konteynırların Valilik ve İl Özel İdaresi tarafından temin edilmesine,

Konteynırlarda biriken katı atıkların, mücavir alan sınırları içeresinde Tunceli Belediye Başkanlığı tarafından, dışında ise İl Özel İdaresi tarafından düzenli olarak alınması ve Tunceli Belediye Başkanlığına ait katı atık depo sahasına götürülmesine,

vadi_ic2.jpg

Bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması kapsamında; Milli Eğitim Müdürlüğünün yapacağı plan çerçevesinde öğrencilere İl Kültür Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda çevre konulu seminer düzenlenmesi için, Tunceli Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü öğretim elemanlarına öneri sunulmasına,

Vadilerde yoğun olarak katı atık bırakılan ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tespit edilen mevkilerinde gerçekleştirilecek temizleme çalışmalarının, görevlendirilmesi yapılan kurumlar tarafında; 1-15 Nisan 2014 tarihleri arasında tamamlanmasına oy çokluğu ile karar verilmiştir.