Görüştüğümüz ilçe sakinleri işsizliğin yanı sıra ilçenin sürekli göç vermesinden şikayet etti.

Tarihi dokusuyla bir zamanlar Dersim’in en kalabalık ve gözde ilçelerinden olan Mazgirt, özellikle 1990’lı yıllarda yaşanan çatışmalı ortamdan son derece etkilenmiş.  Tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiği ilçede, işsizlik nedeniyle yoğun göç de yaşanmış.

Mazgirt İlçesi’nde 6 bin 508 seçmen 7 Haziran tarihinde yapılacak olan milletvekilliği seçimlerinde 81 sandıkta oy kullanarak kendilerini temsil edecek milletvekillerini seçecek.

İşte Mazgirt sakinlerinin ilçenin sorunları ve seçimlere ilişkin gazetemize aktardıkları:

mazgirt_ic1-003.jpgAli Saratlı (Esnaf): Mazgirt’in en büyük sorunun işsizlik. Gençler burada iş imkanı olmadığı için genellikle il dışına gidiyorlar. Burası sürekli ihmal edilmiş bir yer. Bölgeye yatırım yapılmamış. Buralara yatırım yapılması ve insanların üretime katılması konusunda teşvik edilmesi gerekiyor. İş Kur’la üç beş ay çalıştırmakla bu sorunlar çözülmüyor.

Esnaf olarak da zor durumdayız. Ticaret yok. Köylerimiz boşaltıldı, göçler yaşandı. Geçmişte Mazgirt’in 80’inin üzerinde köyü vardı ve bu insanlar her gün merkeze gelip alışveriş yapıyorlardı. Şimdi köylerde sadece yaşlı insanlarımız kaldı. Onlar da haftada bir gün gelip ihtiyaçlarını karşılamakla yetiniyor.

Bizim en büyük beklentimiz bu ülkede barışın sağlanması. Hiç kimsenin ötekileştirilmediği, insanların eşit ve özgür şekilde yaşadığı bir ülke birinci isteğimiz. Onun dışında buralara yatırım yapılmasını bekliyoruz. Yollarımız kötü durumda. Belediyemizin kendi imkanlarıyla bunları yapma şansı yok. İller Bankası’ndan gelen payla ancak çalışanların maaşı ödenebiliyor.  Seçimlerde temennimiz HDP’nin barajı geçmesi.

mazgirt_ic-003.jpgAli Barut (Emekli): Emekliyim. Emekli maaşıyla geçinmek son derece güç. Seçilecek milletvekillerinden hükümetlerden beklentimiz insanların bu mağduriyetlerini gidersinler. Dersim’in fabrikası yok. Mazgirt’in içme suyu sıkıntısı var. İşsizlik var, yoksulluk var. Bu sorunların çözümü için CHP’nin iktidar olması lazım.

Ümit Tayan (Esnaf): İlçemizde belediyenin imkanları kısıtlı. Devlet eli de uzanmıyor buraya. Belediye İller Bankası’ndan gelen payla bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ak Parti döneminden kalan borçlar var, icralık durumda. Nüfusumuz bin iki yüz bin üç yüze kadar düştü. Yol sorumuz, su sorunumuz var. Ana hatlar eski. İşsizlik had safhada. Gençler işsizlik nedeniyle buradan gitti. Esnaf olmasam ben de burada duramazdım. Esnaf olarak da zor durumdayız. Büyük marketler küçük esnafı bitirme noktasına getirdi. Hükümetlerden bir beklentim yok açıkçası. Önceki seçimde Akyünlü Köprüsü yapılacak dediler ancak yapmadılar. Oysa seçim vaadi olarak kalmasaydı Mazgirt’in gelişimi açısından güzel olacaktı.

Seçimlere gelirsek ben HDP’nin iki vekili de zorlayacağını düşünüyorum. HDP çıkarsa faydası olacağına inanıyorum.

mazgirt_ic2-001.jpgBaki Aslan (Emekli): Mazgirt’in sorunları çok. İşsizlik sorunu, su sorunu, yol sorunu var. 1970’lerde yoğun bir nüfus vardı ancak daha sonra ciddi düşüş yaşandı. Bu güzel doğadan insanlar niye göç ediyor bunu sorgulamak lazım. İnsanlar niye burada çiftçilik yapmasın. Eskiden 6 kasap vardı. Günde 30 hayvan kesiliyordu o et tükeniyordu. Şimdi kimse et yiyemiyor. Etin kilosu 30 liraya çıkmış insanlar nasıl alıp yiyebilsin. Sorunlarımızın çözümü için Kılıçdaroğlu’nun iktidara gelmesini istiyorum.

Özcan Dal: İlçenin en büyük sorunu işsizlik. Gençlerin neredeyse tamamı işsiz. Seçimlerle ilgili söylemek istediğim de HDP’ye oy versinler. Seçilecek vekillerden de Dersim’e fabrika ve yatırım yapmalarını istiyoruz.

Haber: Kadir MERKİT

mazgirt_ic3.jpgmazgirt_4.jpg

mazgirt_ic5.jpg