Çözüm süreciyle birlikte köylere geri dönüşlerde de artış yaşandığı düşünülürse, gerek anti personel mayınları gerekse de serbest patlayıcıların yaratabileceği riskler daha da artıyor.

mayin_ic1-001.jpg

Dersim’in Hozat İlçesi’ne bağlı Çağlarca Köyü’nde bulunan mayınlı alan da yaşam hakkı ihlali doğurabilecek alanlardan biri.

Çağlarca Köyü merkezinde bulunan jandarma karakolu yaklaşık üç yıl önce daha hakim bir tepede yeni karakol yapılması nedeniyle boşaltıldı. Karakolun taşınmasıyla birlikte karakol çevresine döşenen anti personel mayınlarının bir bölümü temizlenirken, arazinin kayalık olması nedeniyle mayınların temizlenemediği bölüme de tel örgü çekildi.

Çekilen tel örgü, zamanla yıkılınca mayınlı saha, gerek vatandaşlar gerekse hayvanlar için tehlike oluşturmaya başladı.

mayin_ic-001.jpg

Köylüler, kendileri için risk oluşturan sahanın bir an önce temizlenmesini istiyor.

Anti personel mayınları ile serbest patlayıcıların temizlenmesi konusunda yapılan hukuki girişimlerden ise; bu güne kadar bir sonuç alınamadı.

Dersim’de resmi verilere göre, iç güvenlik maksadıyla döşenmiş mayın sayısı 10 bin 557.

Türkiye, 1 Mart 2004 tarihinde Ottowa Sözleşmesine taraf olarak, 1 Mart 2014 yılına kadar tüm mayınları temizlemeyi taahhüt etti ancak bu taahhüdünü henüz yerine getirmiş değil.

mayin_ic2-001.jpg

Milli Savunma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz’ın açıklamasına göre Türkiye’de 977 bin 922 adet döşeli anti personel mayını bulunuyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde anti personel mayınları ile serbest patlayıcılar nedeniyle çok sayıda güvenlik görevlisi ile vatandaş hayatını kaybederken, birçok insanda da uzuv kaybı meydana gelmişti.

 Ercan TOPAÇ