Bin bir zahmetle toplanan son mantarlar da Dersim merkezdeki tezgahlarda yerine alırken, Zeki Tüy isimli mantar toplayıcısı, “Mantar toplayıp satmaya geçen sene başladım. Mantar toplayamaya bazen geceden gittiğimiz oluyor. Genelde Munzur Dağı, Hengirvan ve Ovacık tarafına gidiyoruz. Son derece zor ve zahmetli. İnsanlar bazen pahalı diyorlar ancak bu zahmeti çektiğimizi görenler o fiyata değdiğini söylüyorlar. Üstelik gittiğimiz yerlerde yaban hayvanları var. Mayın tehlikesi var” dedi.

Geçen seneye oranla bu sene mantarın az olduğunu belirten Tüy, “Karın aşırı yağması ve erimesiyle birlikte yağmurun düşmemesinden dolayı mantar verimi düşük. Yağmur, karın erimesiyle birlikte doğaya düşmüş olsaydı mantar verimi yüksek olabilirdi” diye konuştu.

Vehbi Bozkaya isimli mantar toplayıcısı ise; “mantar toplamaya Nisan ayında başlayıp Haziran sonuna kadar devam ediyoruz. İlk çıktığı zaman kilosu 60-70 TL’den alıcı bulurken sonra fiyatı düşüyor. Son derece zahmetli bir iş olduğu için bence ucuz bile satılıyor” şeklinde konuştu.