Dersim-Elazığ sınırında yapımı tamamlanan ve Elazığ 1. Bölge İdare Mahkemesi tarafından imar planı olmadığı için mühürlenmesi yönünde karar verilen Pembelik Barajı ve HES’in tüm yolları kapatması nedeniyle Ayhan ve Adile Arguç çifti Nazımiye İlçesi Dallıbahçe Köyü, Ilısu Mezrası’nda beş aydan bu yana mahsur durumda.

Tüm erzakları tükenen ve açlıkla karşı karşıya kalan Arguç çiftine erzak ulaştırmak için İHD Dersim Şubesi üyeleri ile Dersim Belediyesi Gençlik Danışma ve Sosyal Etkinlik Merkezi (GENÇSEM) üyeleri tarafından botla erzak ulaştırıldı.

aile_ic-001.jpgDersim’den araca yükledikleri botla Elazığ’ın Karakoçan ilçesine giden İHD ve GENÇSEM üyeleri burada zorlu bir uğraşın ardından botu, Pembelik Baraj Gölüne indirdi. Bota yükledikleri erzaklarla karşı kıyıya varan ekipleri burada beş aydan bu yana mahsur kalan Adile Arguç karşıladı.

Üç dört mezra yolunun baraj gövdesi ve sular altında kaldığını belirten Adile Arguç, “ÇED raporlarında yol ve köprü projeleri vardı. Şirket bunları yapmayı taahhüt etmişti ancak hiçbir taahhütlerini yerine getirmediler” dedi.

Beş aydan bu yana bütün yolların sular altında kalmasından dolayı doktora dahi gidemediğini ifade eden bedensel engelli Ayhan Arguç ise; “Devletin verdiği yasal izinler doğrultusunda kendi imkanlarımızla burada ev yaptık. LİMAK şirketi tarafından yapılan barajdan dolayı bütün bağlantı yollarımız kesildi. Şirket taahhüt ettiği yol ve köprüleri yapmadı. İki seneden bu yana başvurmadığımız kişi ve kurum kalmadı. Bugüne kadar herhangi bir gelişme olmadı. Sorunumuz çözülmedi. Şimdi de açlıkla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Beş aydan bu yana tamamen mahsur kaldıklarını, hiçbir yere gidemediklerinin altını çizen Adile Arguç, “Açık cezaevindeyiz. Devletin de şirketin de yaşadığımız durumdan haberi var. Müracaatlarımız var. Ancak hiçbir çözüm bulunmadı. Hep oyalama yoluna gittiler. Tahrip olan yolları, köprüleri yapacaklarını söylediler ancak hiçbirini yapmadılar. Burası bir köy. Bu yolları bizim dışımızda üç mezra daha kullanıyordu. İnsanlar geri dönüş için müracaatlarda bulunmuş dilekçe vermişti. Bir komşumuz ev yapacaktı ancak bağlantı yollarının tamamı kesilince vazgeçti” dedi.

aile_ic1-001.jpgŞirketin devletten daha güçlü olduğunu dile getiren Adile Arguç, “Eğer devletimiz şirketlerden güçlüyse neden bunları çekiyoruz. Biz vatandaş değil miyiz? Vergi ödüyoruz. Evimiz ruhsatlı, oturma iznimiz var. Elektrik bağlandı. Bütün bunlara rağmen bizlere bu eziyeti niye çektiriyorlar” diye konuştu.

Sömestr tatiline gelen çocuklarının suyun karşı kıyısından kendilerine el sallayarak geri dönmek zorunda kaldığını belirten Arguç çifti yaşadıkları sorunların yalnızca kendilerinin değil çocukları ve diğer yakınlarının da psikolojilerini bozduğunu dile getirdi.

Ailenin sorunlarını dinleyen ve beraberindeki erzakları aileye teslim eden İHD ve GENÇSEM üyeleri daha sonra geldikleri botla mezradan ayrıldı.

 Öte yandan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin de botla mahsur kalan Arguç ailesini ziyaret ettikleri öğrenildi.