Tunceli denildiği zaman kişilerin zihninde canlanan ilk lezzetler et ile yapılanlar oluyor. Ancak bunun yanı sıra Tunceli yöresel yemekleri içerisinde zengin bir meze kültürü de yer alıyor. Ayrıca yemeklerde kullanılan bol baharat ile birlikte, yemekler bambaşka bir lezzetle servis ediliyor. Genel olarak tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan şehir, yemeklerinde de bunu oldukça fazla yansıtıyor. Yemeklerinde bölgedeki tarım ürünlerinin oldukça fazla kullanılması ve etlerin yoğun olarak kullanılması ile birlikte oldukça lezzetli bir hal alıyor. Yoğun tahılın kullanılması ile birlikte yemeklerin özgünlüğü artıyor.

Doğu Anadolu’daki birçok şehre benzer tatları bulunan Tunceli'nin meşhur yemeği dendiğinde akıllara birçok lezzet geliyor. Şehrin kendisine özgü bu tatların mutlaka denenmesi gerekiyor.

Yörenin Eşsiz Sunumu: Dövme Çorbası

Bu çorba, yöredeki halk tarafından döğme çorbası olarak da adlandırılabiliyor. Ağırlıklı olarak Ramazan aylarında yapılan bu çorba, aslında çok basit bir tarif ile yapılıyor. Bu yemeğin en büyük özelliği ise içerisinde kullanılan buğdaydır. Şehirde yapılan tarım sonucunda elde edilen taze buğdaylarla birlikte yapılan çorba, taze bir halde yeniliyor. Buğdayın tazeliği çorba tadıldığı andan itibaren kişiler tarafından kolaylıkla hissedilebiliyor. Yemeğin sunumu esnasında ise yöredeki halkın oldukça fazla kullandığı pul biber tercih ediliyor. Kızgın bir yağda yer alan pul biber, çorbanın üzerine dökülerek yeniliyor.

Kış Aylarının Doyurucu Lezzeti: 12 İmam Çorbası

Şehirde ağırlıklı olarak yaşayan Alevi mezhebinin yaptığı bir tariftir. Bu tarifin asıl yapılış amacı 12 İmam olarak adlandırılan İmamları saygı ile anmaktadır. Aleviler her yıl belirli bir dönem içerisinde 12 gün için oruç tutarlar ve bu oruç sonrasında bir yemek düzenine girerler. Bu yemek düzenine geçilirken, on ikinci günün sonunda mezhepteki kişiler bu çorbayı yaparlar. Çorbanın yapımı esnasında birçok kuruyemişin yanı sıra bazı tahıl çeşitleri de kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra çorba cenaze ve düğün gibi toplu alanlarda da yapılıyor.

Adı Gibi Kendi De Farklı: Babuko

Tunceli yöresinin en çok sevilen lezzetlerinden birisi olarak yer alıyor. Bu yemeğin yapımı oldukça zahmetli olsa bile yöre halkı sıklıkla bu yemeği sofralarında bulunduruyor. Bazı yörelerde de yapılan bu yemek, Tunceli’ye has yapımı ile oldukça lezzetli oluyor. Açılan hamur, yuvarlak bir şekle getiriliyor ve fırında pişiriliyor. Pişirilen hamurların ise içi açılıyor ve küçültülüyor. Tabağa benzer bir görüntü alan bu hamurun üzerine ise sarımsaklı yoğurt dökülüyor. Ağırlıklı olarak tereyağı yakılarak üzerine servis ediliyor.

İçinizi Isıtacak Bir Lezzet: Dersim Kömbesi

Özellikle Dersim kömbesi olarak anılan bu yemeğe pargaç ya da gömme adı da veriliyor. Tunceli yöresel yemekleri arasında yer alan bu yemek az malzeme ile elde ediliyor. Pratik ancak lezzetli olan bu tarifin yapımına ulaşmak için tarifdefteri sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Bu tarifin en büyük özelliği ise içinin yumuşaklığının yanı sıra, dışının çıtır bir halde olmasıdır. Yöremizin en meşhur dört yemeğini sizler için derledik.