Tunceli'de yapılan Seyrantepe ve Uzun Çayır barajlarının suları altında kalan kutsal mekanları anlatan "Gole Çhetu- Hızır Mekanı" adlı belgesel filmin basın gösterimi bugün yapılacak.

Yaklaşık dokuz ayda tamamlanan belgesel, Munzur ve Pülümür Vadileri üzerinde bulunan köylerde yapılan röportajlardan oluşuyor.

Metin-Kemal Kahraman ile Şerif Karataş'ın hazırladığı "Gole Çhetu"nin basın gösterimi bugün saat 19.00'da Karşı Sanat'ta. Belgeselin ikinci gösterimi ise 18 Temmuz Pazar günü Şermola Performans'ta yapılacak.

Tunceli şehir merkezinde Munzur Irmağı ile Pülümür Çayı'nın birleştiği noktada yer alan Gole Çhetu Ziyareti, geçtiğimiz yıl Kasım ayında yapımı tamamlanan Uzun Çayır Baraj suları altında kaldı.

Türkçe'de "ırmakları çatıştığı gölet" anlamına gelen Gole Çhetu, Hızır'ın mekanı olarak kabul ediliyor. Gole Çhetu, ayrıca Tunceli halkının 21 Mart Newroz kutlamalarının merkezi.

Dersim Alevi inancına göre; Hızır, yaradılışta Tanrı'nın büyük meziyetler bahşettiği tek ölümsüz peygamber ve sonra gelen 124 bin Peygamberin rehberi. Tunceli halkı, 21 Mart sabahı ırmakların kıyısında Hızır'ın nişangahlarında ibadetlerini yapar.

Bugün önü tutulan Uzun Çayır, Seyrantepe barajlarının yanı sıra halen yapımı devam eden veya yapılması planlanan altı baraj Munzur ve Pülümür Vadileri boyunca bulunan onlarca kutsal mekanı sular altında bırakacak.