Toplantıya, Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Kasun, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Kenan Aydın, Emniyet Müdür Yardımcısı İhsan Ezer, Milli Eğitim Müdür Vekili Musa Dinç, İl Nüfus Müdürü Metin Özyurt, İl Tarım Müdürü Abdülkadir Yaşırınlıgöz, Karayolları Şube Şefi Aydoğan Ergün, FEDAŞ Müessese Müdürü Adil Korkmaz, Telekom Müdürü Hayrettin Yerkazan ile PTT Müdürü Fidan Şahin katıldı.

 “Acil Obstetrik Yeni Doğan Bakımı” konulu toplantının organizasyonunu yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Kenan Aydın, Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Aydan Sezgin Ersoy ile Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdür Vekili Veli Mercan tarafından yapılan sunumda Annelerin ve Bebeklerin yaşamını kurtarmak ve zarar görmesini önlemek için yapılması gerekenler anlatıldı.

Dr. Aydın, “Anne Sağlığı, kadının gebelik süresini, doğumu, doğum sonrası devreyi ve gebeliğe bağlı tüm sağlık durumunu içeren fiziki, mental ve sosyal tam iyilik halidir. Bu süre gebeliğin başlangıcından doğum ile sonlanmasını ve sonraki ilk 42 günlük devreyi kapsar. Bu dönem içerisinde meydana gelen, tüm anne ve fetüs hayatını tehdit eden, acil müdahale gerektiren durumda verilen hizmetler bütünü AOB&dir” dedi.

Sunumda, anne ölümlerinde rol oynayan obstetrik bakım hizmetlerinden yararlanmada üç gecikme modeli de anlatıldı. Bu modele göre;

Birinci gecikme; hizmet almaya karar vermede yaşanan gecikme, ikinci gecikme, hizmete ulaşmada yaşanan gecikme, (kadının sevk edildiği kuruluşa geç gelmesi), üçüncü gecikme ise; hizmet almada yaşanan gecikmedir.

Dünyada her yıl 600 bin’e yakın kadının, gebeliğe bağlı komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyleyen Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Kenan Aydın, “Birçok kadın da kronik ağrı, fistüller, hareket kısıtlanması, üreme sisteminde hasar ve doğurganlık yitimi gibi, uzun dönemli rahatsızlıklar çekmektedir. Her yıl 23 milyon kadında (tüm gebelerin % 15’i) yaşamı tehdit eden komplikasyonlar oluşmaktadır. Gebelik ve doğum komplikasyonlarının üreme çağındaki kadınlarda işlev yitimi ve ölümlerin önde gelen nedeni olduğu, gelişmekte olan ülkelerde bu sorun daha da çarpıcıdır. 2008 Ulusal Veri Sistemi Çalışması sonuçlarına göre ülkemizde her yıl 100 bin canlı doğuma karşılık 19.5, bir başka söyleyişle 1 milyon 300 bin canlı doğum göz önüne alındığında yaklaşık 260’a yakın anne ölmektedir. Yapılan inceleme sonuçlarının paylaşıldığı sunumda anne ölümlerinin yüzde 78.8’inin doğrudan, yüzde 21.2’sinin ise dolaylı nedenlerden meydana geldiği ve anne ölümlerinin yüzde 62’sinin önlenebilir olduğu belirtilmiştir. Anne ve yenidoğan ölümlerinin büyük çoğunluğu önlenebilir ölümlerdir. Öte yandan anne ve yenidoğan ölümleri sadece sağlık sektörü ile çözümlenecek sorun da değildir. Bu yüzden özellikle hizmete olan talebi arttırmaya yönelik olarak her aileye, gebeye ve eşine ulaşabilmek, onları verilen hizmetlerden haberdar etmek için diğer kamu kurumları ile işbirliği halinde çalışmak gerekmektedir. Bu çalışmanın sonucunda kurtarılacak bir anne ve bebek ülkemizin başarısı olacaktır” diye konuştu.

İl yöneticilerinin en üst düzey yetkilileri ile yapılan eğitim toplantısında; uzun yıllardır Tunceli ilinde görülmeyen Anne Ölümünün bundan sonraki yıllarda görülmemesi için yapılması gerekenler üzerinde duruldu. Yöneticilerin konu ile ilgili görüş ve önerileri alınarak Tunceli iline ait stratejik Eylem planının hazırlanması kararlaştırıldı.