Bu talanın bir parçasını da ırmak boylarına gelişigüzel ruhsatı verilen kum ocakları oluşturmaktadır.

     İlimiz genelinde akarsu yataklarında açılmış onlarca kum ocağı bulunmaktadır. Akarsu yataklarında kum ocaklarının işletilmesine ruhsat verenler ve bu işten rant sağlayan şirketler doğamızı, yaban hayatını, yaşam alanlarımızı, plajlarımızı, mesire yerlerimizi yok etmektedirler. Her yıl yüz binlerce insanın akınına uğrayan nehir kenarlarında kum çıkarma faaliyeti sonucu sularımızda yaşayan su canlıları büyük zarar görmektedir.  Doğaya müdahale edilmekte, akarsu yatakları değiştirilmekte, akarsu yataklarından taşınan malzeme sonucu bu döngüye müdahale edilmektedir.  Akarsu yataklarımız öte yandan Dersim’de yaşayan ve her yıl ziyaret eden insanların uğrak yerleridir. Bu yönüyle de bizlerin yaşam alanlarımıza müdahale anlamına da gelmekte ve insanlarımızın sosyal yaşam faaliyetleri de kısıtlanmaktadır.

      En son olarak ilimizde bulunan bir kum ocağı şirketi Marçik bölgesinde yaklaşık 500 metre uzunluğunda bir alanda kum çıkarma işini gerçekleştirdiğine tanık olduk. Yapılan işlemin her açıdan yasal olmadığını belirtmek isteriz. Kaldı ki mevcut olarak var olan kum ocaklarına karşıyken rant için var olan diğer alanlarında yok edilmesine seyirci kalmayacağız.  Marçik bölgesinde kum çıkarma işlemini yürüten ilgili şirketi derhal bu işlemi sonlandırmaya, ilgili mercileri de harekete geçerek yapılan işlemin takipçisi olmaya davet ediyoruz.  Şunu da belirtelim bu alanda yürütülen faaliyetler çevre ve şehirciliğin, orman ve su işlerinin, doğa koruma ve milli parkların, il özel idaresinin ve daha birçok kurumun sorumluluk alanına girmektedir. 

      İster yasal olsun isterse de izinsiz olsun bu türlü yıkıcı faaliyetlere karşı olduğumuzun kamuoyunca da bilinmesini istiyoruz.

 

                                                                                         Munzur Doğa Aktivistleri