1984 yılından bu yana Tunceli ile ilgili herhangi basılmış eser bulunmadığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “Tunceli adına topladıklarımızı teknik bir çalışma sonucu yazılı ve basılı hale getirdik.  Güzel bir çalışma olduğuna inanıyorum. Tunceli Kültür Envanterini çıkardık. Kitapta, tescilli 76 varlık yer alıyor.  Ancak imkanlarımız kısıtlı olduğu için ilimizdeki kültür envanterinin tamamını çıkarmış değiliz. Kitapta 76 tescilli varlık var ancak ilimizde bunun on misli kadar tescillenmemiş tarihi varlık bulunuyor. 250 adet bastığımız kitabı resmi kurumlara, ilgili yerlere ve ilgi duyan insanlara göndereceğiz.  Kitabın yanı sıra ilimizin tarihi ve turistik yerlerini gösteren broşür, ilimiz yemeklerinin yer aldığı kitapçık, fiziki harita ile tarihi turistik yerlerin yer aldığı harita hazırladık.  İlimizin doğal güzelliklerini anlatan 12 çeşit afiş bastırdık” dedi.

kultur_muduru_ic1.jpg

Ortaya konan ürünlerin tamamen kendi imkanlarıyla hazırlandığını kaydeden Ulaşoğlu, “Çalışmamız için 20-25 bin TL harcama yaptık.  Bu çalışmaları yaparken amacımız bilinmezlikten çıkıp bilinir duruma gelmekti. Biliyorsunuz Tunceli hep farklı tanıtıldı artık güzelliklerimizle tanınmak istiyoruz” diye konuştu. 

Tunceli’nin tarihinde ilk kez özel bir fuara katılacağını dile getiren İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “İlimiz daha önce resmi fuarlarda kısmen de olsa temsil edilmişti. Ancak özel bir fuarda ilk defa temsil edileceğiz. 11-14 Şubat tarihlerinde TÜYAP Beylikdüzü’nde düzenlenecek ve 60 ülke ve yüzlerce turizm merkezinden 3 bin 500 katılımcının katılacağı Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm ve Seyahat Fuarı’na ilimize has ürünlerle katılacağız. Bu fuarda bal, pekmez, pestil, fasulye, dut gibi ürünlerini tanıtacağız ve hazırladığımız kitap, broşür, afiş gibi ürünlerimizi de hep sergileyeceğiz hem de dağıtarak ilimizin tanıtımına katkıda bulunacağız” dedi.

Tunceli’nin turizm anlamında ciddi bir potansiyele sahip olduğunu, bu potansiyelin harekete geçirilmesi için özel sektörün yapması gerekenler olduğunu kaydeden Ulaşoğlu, “Tunceli’de özel sektör tarafından yapılması gereken çok şey var. İlimizde otel, restaurant bazınla bir gelişim olursa istihdam sağlanır. Çünkü turizm sektörü beraberinde birçok sektörünü de getiriyor. Hizmet sektörünü canlandırıyor.  İlimizde altyapı olmadığı için kongre turizminden nasiplenemiyor. Pertek’te yapımı devam eden termal otel, il merkezindeki otel ve Pertek Kalesi’nin restorasyonu sevindirici gelişmeler. Umut ediyorum ki bu tür yatırım ve restorasyonlar çoğalır ve turizm alanında bir canlanma sağlanır” şeklinde konuştu.  

kultur_muduru_ic_2.jpg

Ulaşoğlu, “müze talebimize henüz cevap verilmedi”

Tunceli’de müze açılması için talepte bulunduklarını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “2 yıl önce müze açılması için başvuruda bulunduk ama bu talebimize olumlu yada olumsuz bir cevap verilmedi. Müzelerin açılması için Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç var. İlimizde müze olmadığı için eserlerimiz Elazığ’daki müzede sergileniyor. Pulur Höyüğü’nden çıkarılan 1064 eserin bir bölümü Elazığ Müzesi’nde sergilenirken büyük bölümü de müzenin depolarında duruyor.  İlimizde müze kurulması halinde bu eserleri getirip müzemizde sergileme şansına sahip olacağız” dedi.

Ulaşoğlu, müze açılması halinde arkeolog, müze uzmanı ve sanat tarihçisine ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Kültür merkezinde yapılan faaliyetler hakkında da kısa bir değerlendirmede bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, “Kültür merkezi olarak önemli hizmetler veriyoruz. 9 personelle koskoca bir merkezi büyük bir özveriyle çevirdiğimizi düşünüyorum. Açıldığından beri provalar hariç 180’den fazla etkinliğe ev sahipliği yaptık” şeklinde konuştu.

Ulaşoğlu, ilin tanıtımı için çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini sözlerine ekledi.