Baz istasyonunun kurulmak istendiği alanda açıklama yapan köy sakinleri, özel GSM şirketleri tarafından köylerinde kurulmak istenen baz istasyonlarının Dersim coğrafyasına yönelik saldırıların bir parçası olduğunu dile getirdi.

Köy sakinleri adına konuşan Alişer Tumar, “İlimiz Merkeze bağlı Atlantı Köyü/nün Seyitler Mezrasında yaklaşık olarak bir ay önce özel GSM Operatörü tarafından Köy Muhtarlığının ve köyde ikamet edenlerin bilgisi dışında baz istasyonu kurulması planlanmış ve yaptığımız müracaatlar ve gerçekleştirdiğimiz basın açıklamaları neticesinde baz istasyonu projesi iptal edilmiştir.

Ancak bu kez başka GSM operatörü tarafından Atlantı Köyü Kutlu Mezrasında yerleşim alanına yakın mesafede tarımsal arazilerimizin bulunduğu alanda baz istasyonu kurulması planlanmaktadır. Baz istasyonu ile ilgili Muhtarlığın ve köyde ikamet edenlerin bilgisi ve görüşleri dışında bir işlem yapılmıştır” dedi.

atlanti_ic.jpg

Baz istasyonu kurulması halinde insan ve çevre sağlığı açısından telafisi mümkün olmayacak sağlık risklerinin meydana geleceğine vurgu yapan Tumar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Baz istasyonunun kurulacağı alanının büyük çoğunluğu tarımsal amaçlı kullanılmaktadır. Köyümüzde verimli tarım arazileri bulunmakta olup, geçmiş dönemde köyümüz halk arasında tahıl ambarı olarak ta anılmıştır. Baz istasyonunun kurulması halinde köyde geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlayanların tarımsal faaliyetlerini ve hayvancılığını ciddi anlamda etkileyecektir. Baz istasyonları ile ilgili tıp alanındaki uzmanlarca hazırlanan bilimsel rapora göre de kanserojen etkisi sabit görülmüş ve genel sağlığa ilişkin itirazlarımızı da bir anlamda teyit etmektedir. Bunlar,

Cep telefonları ve baz istasyonları mikrodalgalar yayarlar. Mikrodalgalar elektromanyetik dalgalardır. İki temel etki yaparlar. Termal etki (dokuların ısınması) ve Kimyasal etki (doku hücrelerinin yapısının bozulması).

atlanti_ic1.jpg

Hücrelerde büyük moleküllerin yani proteinlerin deforme oluşu hücre zarlarının birbirine yapışması, hücre zarlarında deliklerin açılması, sinir zarlarının bozuluşu insanda değişik etkiler yapmaktadır.

Uykusuzluk, sinirlilik, unutkanlık, depresyon, baş ağrısı ve dönmesi, gibi etkiler ile Alzheimer hastalığı (bunama) ile Parkinson (titreme) gibi tehlikeli beyin hastalıkları görülebilir.

Mikrodalgaların kanser yapıcı etkisi üç türdür.

Kendisi kanser yapar,

Kanser yapıcı maddelerin hücreye girişini hızlandırır.

Var olan ama gizli kalmış kanserin gidişini hızlandırmaktadır. Cep telefonları ve yansıtıcılarının işitme kaybına, kulak çınlamasına, cinsel hayatta kısırlık, sperm azalması, gebelikte sakat doğumlara ve düşüklere neden olduğu bilim adamlarınca doğrulanmıştır.

Bu nedenle; köyümüzde ikamet edenler ve köy muhtarlığı ve diğer çevre aktivistleri olarak bu faaliyetin durdurulmasını istiyoruz!

Bu amaçla; Kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli olan girişimlerimizi yapmış bulunmaktayız. Bu konuda gerekli olan duyarlılığın oluşacağına ve yetkililerin konuyu çözüme kavuşturmaları ve oluşacak mağduriyetin engelleyeceklerini düşünmekteyiz.

Sağlıklı bir çevrede yaşam hakkımızı ihlal eden özel GSM firmasının bu kural tanımayan insan ve çevreyi hiçe sayan bu projeyi iptal etmesini ve kamuoyuna açıklama yapmasını talep ediyoruz!

atlanti_ic2.jpg

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde; “Herkesin anayasa yâda yasayla tanınmış temel haklarını çiğneyen eylemlere karşı yetkili ulusal mahkemeler eliyle etkin bir yargı yoluna başvurma hakkı vardır” denilmektedir. Bu amaçla baz istasyonu projesinin iptal edilmemesi durumunda; Köyde yaşayanlar ve Dersim Çevre Aktivistleri ile birlikte direkt yaşam alanımıza dönük ve hiç kimsenin görüşü alınmadan hayata geçirilmeye çalışılan insan ve çevre sağlığına ilişkin etkileri değerlendirilmeyen bu antidemokratik projeye karşı ulusal ve uluslararası yasa ve sözleşmelerden kaynaklanan demokratik ve meşru haklarımızı kullanacağımızı belirtmek istiyoruz.”

Fotoğraflar: Celil Burak AĞAR