Kaymakam Murat Eren, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Önder Şeker ile görüştükten sonra olayda mağdur olan ve bilgi sunmak isteyenlerle görüşmeler gerçekleştirdi.

Hozat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde hazırlanan odada komisyon üyeleri, fişleme skandalında adı geçen Bağımsız Belediye Başkanı Cevdet Konak, mağdurlar, muhtarlar, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile jandarma ve emniyet yetkililerini dinledi.

Yaklaşık beş saat süren ve 50’ye yakın kişinin dinlendiği görüşmelerin bitiminde komisyon üyelerinden MHP’li Yusuf Halaçoğlu, kendisinde bir kanaat oluştuğunu ancak açıklama yapmak istemediğini söyledi.

komisyon_ic.jpg

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise; “2005-2006 yılında Albay Namık Dursun’un uygulamaları başlattığını söylüyorlar. Komutanın adını da söylüyorlar. Mahalle ve köylerde yediden yetmişe kadın çocuk herkesin fotoğraflandığını söylüyorlar. Oy birliğiyle bu olayın 2005-2006’da başladığını söylüyor. Kamu görevlileri, emniyet müdürleri, ilçe emniyet amirliğine bakan arkadaş, jandarma komutanı bu fişlerden haberdar olmadığını söylüyor. Hiçbir devlet görevlisi kabul etmiyor. Bu emniyet binasında zamana yayılarak yapılmış bir iştir. Son 7-8 yılın mercek altına alınması lazım. Tahmin ediyorum o dönem görev yapan emniyet amirlerine soruşturma açılacak kamu davası açılacak mevcut bilgi ve belgelere göre. Tabi bunun takdirini cumhuriyet savcısı yapacak biz mahkeme değiliz” dedi.

Komisyonun ilçeye gelerek vatandaşlar, mağdurlar, muhtarlar ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüşmesini olumlu bulan Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, “Bizlerden fişleme süreciyle ilgili bilgi istendi. Göreve geldiğimiz günden bu yana yaşadığımız sorun ve sıkıntıları kendilerine anlattık” dedi.

komisyon_ic1.jpg

Başkan Konak, yapılacak soruşturma sonucunda halkın vicdanını rahatlatacak sonuçlar çıkacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

Tunceli’nin Çemişgezek İlçesi’ndeki askerlik şubesinde çalışırken hiçbir gerekçe gösterilmeden işine son verildiğini iddia eden ve komisyon üyeleriyle görüşen Ali Rıza Şeker isimli vatandaş da, “Bu bölgede fişleme Hozat’a özgü olmayabilir. Komisyona başvuru yaptım. Teferruatlı dinleneceğimi düşünüyordum. Ancak mahkeme kararının bir nüshası alındı ilgilenileceğini söylendi” şeklinde konuştu.

Fişleme skandalının ortaya çıkmasının ardından intihar ettiği ileri sürülen İlçe Emniyet Amiri Çağlar Şan’ın ölü bulunduğu lojmanda inceleme yapması beklenen komisyon, bu incelemeyi yapmazken, akşam saatlerinde askeri bir helikopterle Tunceli’ye döndü.

Komisyon, yarın da kent merkezinde bazı görüşmeler yaptıktan sonra ilden ayrılacak.