Kocaeli Dersimliler Derneği, 1937 yılında başlatılan ve kamuoyunda ‘Dersim Katliamı’ olarak nitelendirilen olaylara yönelik basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasına HDP Milletvekili adaylarından Ali Haydar Konca ve Güner Kizir de katıldı. Kocaeli Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik tarafından okunan açıklamada yaşanan olayların sonuçlarına dikkat çekildi.

SOYKIRIM OLMUŞTUR

1937 yılında başlatılan olayları ‘insanlık trajedisi’ olarak nitelendiren Ruhi Çelik, “1937 yılında başlatılan olaylar Dersim halkının belleğinde ağır şekilde yerini korumaktadır. Bu yaşananlar nesillere bir miras gibi aktarılmaktadır. Bu harekatın icra edilmesinde Dersim’de uygulanan ölçü tanımaz şiddet asla orantılı olmamıştır. Dersim’de yaşanan tam bir soykırımdır. Kürt, Alevi, Kızılbaş soykırımı” diye konuştu.

kocaeli_ic.jpgYETKİLİLER SORUMLUDUR

1937-1938 yıllarında yaşananların canlı tanıkları olduğunu vurgulayan Çelik, “Canlı tanıklar tarafından anlatılanlar tüyler ürperticidir. Yaklaşık 2 yıl süren bu askeri operasyonlar tarihe Dersim Soykırımı olarak geçmiştir.  Devlet eliyle işlenen ve bugün belgeleri bir bir ortaya çıkan Dersim 38 Tertelesinden (soykırım) dönemin tüm devlet yetkilileri sorumludur” dedi.

TALEPLERİ SIRALADI

Dersim Tertelesinde (soykırım) katledilen insanların anıları önünde saygıyla eğildiklerini ifade eden Çelik, Dersim halkının taleplerini sıraladı. Çelik, “4 Mayıs’ın resmi olarak anma günü olmasını istiyoruz. Dersim ismini iade edilmesini istiyoruz. Dersim halkından resmi olarak özür dilenmesini talep ediyoruz. Kayıp ve sürgünlerin isimleri açıklansın. Dillerimize, inançlarımıza ve Munzur’a özgürlük istiyoruz” dedi.

Caner Aktan (KOCAELİ)

kocaeli_ic1.jpg