Konuya ilişkin geniş bir açıklama yapan valilik şunları kaydetti:

Ticari İşletmeleri Covid-19 salgınının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla 22.12.2020 tarihinde 3323 sayılı Cumhurbaşkanı kararı kapsamında; 3 ay süreyle ödenmek üzere aylık 1000 Türk Lirası “Gelir Kaybı Desteği” ile ilimizde aylık 500 Türk Lirası tutarında “Kira Desteği”’nde bulunulacaktır. Başvurular 31.03.2021 günü saat 23.59’a kadar e-Devlet Kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden Ticaret Bakanlığı sekmesinden alınmaya devam edilecektir.

Bahse konu desteklerden;

14.12.2020 tarihinden önce vergi mükellefiyetini tesis ettirenler,

Esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı olan vergiden muaf olanlar,

Faal olan ve ticari kazançları basit usulde tespit edilenler

Faal olan ve işletme hesabı esasına veya bilanço esasına göre defter tutanlardan esas faaliyet konusun Ticaret Bakanlığımız tarafından desteklenen NACE kodları arasında yer alanlar;

Kira desteği için işyeri kira olanlar faydalanacaktır.

Bu kapsamda ilimizde 327 esnafımızın şartları taşımalarına rağmen başvuru yapmadıkları tespit edilmiştir.

Kira desteği sürecinde;

Belirlenen süre içerisinde “Kira Sözleşmesi” ve 2020 yılı içerisinde yapılmış herhangi bir aya ait kira ödemesine ilişkin belgesini e-devlet üzerinden yükleyeceklerdir. Kiracı, işyeri adresini ve banka hesap numarasını (IBAN) doğru yazmalıdır.

Kira desteği başvuruları Ticaret İl Müdürlüğü personeline, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde değerlendirilecektir. Reddedilen başvurulara ait itirazlar da e-devlet üzerinden yapılacaktır. E-devlet üzerinden giriş yapamayan esnaflarımıza; belgeleri, e-devlet şifrelerini ve kendilerine ait IBAN numaralarını getirmeleri halinde İl Merkezinde Ticaret İl Müdürlüğü ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından yardımcı olunacaktır.

Başvuruları olumlu neticelenenlere destek ödemeleri 3 ay süreyle kendilerine ait banka hesap numaralarına (IBAN) yatırılacaktır.