Tunceli Belediyesi Gençlik Danışma ve Sosyal Etkinlik Merkezi (GENÇSEM) tarafından Laç Deresi’nde bulunan Hesene Kemer Mağarası'na gezi düzenlendi. Geziye, bölgeyi merak edenlerin yanı sıra 1938 olayları sırasında yakınlarını kaybeden vatandaşlar da katıldı.

Merkeze bağlı Çıralı Köyü’nden dört saatlik bir yürüyüşün ardından çok sayıda insanın öldürüldüğü mağaraya ulaşan vatandaşlar, mağarada bulunan insan kemiklerini inceledi. Mum yakarak dua eden vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında dehşete düştüklerini ifade etti.

Yakınları 1938 yılında öldürülen Yusuf Arslan isimli vatandaş, ilk defa mağaraya geldiğini belirterek, “Buradaki kemikler katliamın kanıtıdır. İnsanın içi sızlıyor. Bir mezar yerleri bile yok. Bu kadar suçsuz, günahsız, silahsız insanı rahat ele geçirebilecekken katletmişler. Bunu yapanların cezalandırılması lazım” dedi.

Mağarada öldürülenler arasında yakınlarının bulunduğunu ifade eden Musa Özer isimli vatandaş, yaşananların kelimelerle ifade edilemediğini; vahşet olduğunu belirtirken, Songül Tutum isimli vatandaş da “O kadar anlatıldı olaylar. Gelip kendimiz görmek istedik. Dedelerimizin, küçücük çocukların çektiklerini. İnsanların tüyleri diken diken oluyor. Vahşet resmen. Bir insana yapılacak şeyler değil bunlar. Allah’ın verdiği canı ondan başka kimse almamalı ama alıyorlar” diye konuştu.

katliam_ic-002.jpg

Mağarada uzun süre kalarak mum yakıp dua eden vatandaşlar daha sonra kent merkezine döndü.

2013 yılında bulunan mağarayla ilgili İHD Tunceli Temsilciliği Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu üzerine Cumhuriyet Savcılığı jandarmaya yazı yazarak olay yerindeki delillerin toplanarak Adli Tıp Kurumuna gönderilmesi talimatı vermiş ancak jandarma bölgede güvenliğin olmayışı; mayın riski gibi gerekçelerle bölgeye gidilmesinin mümkün olmadığı yönünde yanıt vermişti.

Verilen yanıt üzerine Cumhuriyet Savcılığı gerek güvenlik gerekçesi gerekse de zamanaşımı nedeniyle suç duyurusuna takipsizlik kararı vermişti.