Munzur ve Pülümür Vadileri'nde çöp sorununun devam ettiğini belirten Yıldırım, sorunun çözümü için girişim olarak bugüne kadar yaptıklarına ilişkin şu detayları paylaştı:

18 Şubat 2014 tarihinde Tunceli Valiliği'ne başvuruda bulunarak "Anayasanın 56. maddesinde (Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir…) hükmü bulunmaktadır.

Çevre Kanunu’nun 3. maddesinin a bendinde: (…Başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olup bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlüdürler…) hükmü bulunmaktadır.

Çevre Kanunu’nun Bilgi Edinme ve Başvuru Hakkı kenar başlıklı 30. maddesinde: (Çevreyi kirleten veya bozan bir faaliyetten zarar gören veya haberdar olan herkes ilgili mercilere başvurarak faaliyetle ilgili gerekli önlemlerin alınmasını veya faaliyetin durdurulmasını isteyebilir. …) hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda bahsi geçen mevzuat hükümleri ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca ekolojik olarak doğal karakterlerinin korunması mecburi olan Munzur Vadisi ve Pülümür Vadisi’ndeki katı atıkların düzenli olarak toplanarak bertaraf edilmesi ve bu konuda etkin bir doğa koruma politikası oluşturulması gerekmektedir.

Ve fakat gerek tarafımızca yapılan gözlemlerde ve gerekse de tarafımıza ulaşan yakınmalarda yukarıda aktarılan hususlarda gerekli işlem ve eylemlerin icra edilemediği anlaşılmaktadır.

Gerek bahsi geçen vadilerdeki yoğun çöp kitlesi ve gerekse de gerekli işlem ve eylemlerin icra edilememesi sebepleriyle doğal ortamdaki canlıların sağlığını, çevresel değerleri ve ekolojik dengeyi bozabilecek olumsuz çevresel etkilerin meydana gelmesi kaçınılmazdır.

Yukarıda arz ve izah edilen sebepler ile re’sen nazara alınacak sebepler gereğince:

1. Munzur Vadisi ile Pülümür Vadisi’nin kirlenmeye karşı korunması için etkili doğa koruma politikaları oluşturulmasına,

2. Tunceli İli’nde katı atıkları temizlemekle görevli ilgili kurum ve kuruluşlara 5442 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli talimatların verilerek vadilerin temizlettirilmesine, karar verilmesini" talep etmiştik.

Müteakiben dönemin Valisi Sayın Yusuf Hakan Güner'in girişimi ile Mahalli Çevre Kurulu toplantısı yapılmış akabinde Munzur ve Pülümür Vadilerine Çöp Konteynerleri yerleştirilmesi ve anılan çöplerin düzenli olarak toplanması kararı alınmıştı.

Bilahare ise Tunceli İl Özel İdaresi Vadilerdeki çöplerin toplanması maksadıyla kısıtlı olanaklarına rağmen iki adet araç tahsis etmişti.

Geçen zaman dilimi içinde maalesef her iki vadide çöp sorunu devam etmektedir. Zira, ziyaretçiler çöplerini konteynerlere bırakmak yerine gelişigüzel olarak doğal yaşam ortamlarına bırakmaktadır.

İlimize ger geçen gün ziyaretçi sayısının arttığı bilinciyle gerekli toplumsal farkındalığın oluşturulmasını temenni ediyoruz...

Zira, ülkemizin en önemli doğal yaşam ortamlarını barındıran Munzur ve Pülümür Vadilerindeki doğal yaşam kirlilikten yoğun şekilde etkilenecektir.

Bu vesileyle gerekli hassasiyeti gösteren sayın Valimiz ile Mahalli Çevre Kurulu'na tekrar teşekkür ediyoruz.