Katı Atık Yönetim Birliği üyeleri olan Tunceli, Pülümür, Nazimiye, Ovacık ve Mazgirt belediyelerine ait katı atıkların bertaraf edileceği tesisin ihalesi yapıldı.

İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin ardından, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında katı atık bertaraf tesisinin faaliyete geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Belediye Başkanı Edibe Şahin,  “Bu proje için IPA hibe fonlarından yararlanmak istiyorduk. Çevre mühendisi arkadaşlarımızın çalışmaları sonucu projemizin ihalesine çıktık. Toplam 407 bin 500 TL civarında tutar tuttu ve bunun büyük bir kısmını bizim belediyemiz karşılayacak ve proje 8 ayda tamamlanacak. Yani bu yıl bitecek ve bu yılın sonunda hedefimiz, bu projeyle IPA'nın hibe projelerinden yararlanarak, katı atık bertaraf tesisini yapmak. Gelecek olan belediyenin en önemli işini de yapmış olduk. Yeni gelecek Belediye Başkanımız, sadece bu işleri takip etmiş olacak çünkü hem projemiz hem de IPA kapsamına alınmak çok önemliydi. Katı Atık Bertaraf Tesisimiz yapılana kadar Atatürk (Sihenk) Mahallemizde kaynağında çöpü ayrıştırma çalışmalarımız başlayacak. Bu konuda ön çalışmalarımız tamamlandı. Artık evlerde katı atıkların ayrıştırılması çalışmaları başlayacak” dedi.

 entegre_ic.jpg

Belediye Başkanı Şahin’in konuşmasından sonra Tesis hakkında bilgi veren Çevre Mühendisi Bülent Yeşilgöz şunlara değindi: “Proje, AB Komisyonu ve IPA Programı altında uygulanacak ve hibe fonları ile finanse edilebilecek proje esaslarına uygun olarak hazırlanacak. Ayrıca proje kapsamında hazırlanacak inşaat ihalesine esas dokümanlar, uluslararası FIDIC sözleşmeleri kriterlerine uygun olacaktır. İhale şartnamemiz projenin bu koşullara uygun yapılmasını sağlayacak şekilde hazırlandı.

Projemiz birlik sınırları içinde kalan Tunceli Belediyesi, Nazimiye Belediyesi, Ovacık Belediyesi, Mazgirt Belediyesi ve Pülümür Belediyesinin katı atık(çöp) sorununu; hazırlanacak katı atık yönetim planı çerçevesinde ulusal ve uluslararası mevzuata ve bilimsel esaslara uygun, doğayla uyumlu ve kent ve çevre sağlığını tehdit etmeyecek şekilde çözmeyi hedeflemektedir. Proje kapsamında entegre katı atık bertaraf tesisi inşa edilerek, birlik üyesi belediyelerin çöplerinin bu tesiste düzenli olarak depolanması sağlanacaktır. 

Tesis içinde; çöp sızıntı-süzüntü arıtma ünitesi, ambalaj atıkları toplama-ayırma ünitesi, tıbbi atık sterilizasyon ünitesi, hafriyat atıkları bertarafı ve geri kazanım ünitesi, depolar, tamir bakım ünitesi, lastik yıkama ünitesi, idari bina, biyogaz ünitesi ve jeneratör binası gibi üniteler olması planlanmaktadır.”