BDP, EMEP DÖKH, Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, HDP, Tunceli Belediyesi dersim Yaşam Kadın Danışma Merkezi’nin Yeraltı Çarşı üzerinde düzenlediği açıklamada konuşan Özlem Uç, “Kasım ayında Mazgirt’te, Haydar T. İsimli kişi 5 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunmuştu. Ailenin şikayeti ve halkın yoğun tepkisi üzerine tutuklanan Haydar T. Aradan üç ay geçmeden serbest bırakıldı. Bizler erkek adaletin sonuçlarına tüm taciz, tecavüz davalarında rastlıyoruz; ama bu kadar hızlı işleyeni yoktur herhalde.


Mazgirt’teki bu olayın üzerinden iki ay geçmeden Pertek’te benzer bir taciz vakası yaşanmıştır. Bugün Mazgirt’te alınan bu karar bu tür olayları artırmaktan başka anlama gelmemektedir. Bu tacizciler bırakılırken mağdur çocukların durumu neden düşünülmemektedir. Adalet yetkilileri bu kararı alırken, bu çocukların ya da bir diğerinin bu zanlılar tarafından tekrar böyle lanet bir mağduriyet yaşamayacaklarının garantilerini verebilmekte midir? Bizler çok iyi biliyoruz ki, tacizcileri cesaretlendiren adalet sistemimiz var oldukça biz kadınlar tehdit altında yaşamaya devam edeceğiz. Bir taraftan yönetmeliklerle yapılan değişikliklerde mağdurun beyanının esas alınması dillendirilirken bir taraftan da uygulamalarda böylesi bir yaklaşım tarzının sergilenmediği bugün bu dosyadaki sonuçla karşımıza tekrar çıkmaktadır” dedi.

Kadın Bakanlığının, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına dönüştürülmesi bizlere devletin temel tutumunu göstermektedir diyen Uç, “Bu bakanlığın yaklaşımı da bizlere bugün şunu gösteriyor ki aslında kuruluşu gerçekten kadını ve çocuğu korumak değil aksine iktidarın yaratmış olduğu zihniyeti devam ettirmektir. Sadece kanun metinleri çıkararak ülkede yaşanan şiddeti ne kadar engellediklerini artan vakalardan görüyoruz. Çıkardıkları kanunlar ile bırakın çocuğu ve kadını korumayı, bu davada da olduğu gibi sanıkları korur hale gelmiştir adalet. Biz kadınlar bu davaların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bizler biliyoruz ki, erkek adalete karşı durabilecek tek güç kadınlardan çıkacak örgütlü sestir. Tüm kadınları diğer davalarda olduğu gibi Mazgirt davasının da takipçisi olmaya çağırıyoruz. Mazgirt’te verilen bu skandal kararı kınıyoruz. Haydar T. Tutuklanmalı, çocuk istismarına karış tüm önlemler alınmalıdır. Yasalar kadın ve çocuklar lehine düzenlenmelidir” diye konuştu.

Açıklamaya Belediye Başkanı Edibe Şahin de katılarak destek verdi.