Dersim Belediyesi Kadın Meclisi tarafından Dersim Merkeze bağlı Aktuluk (Türüşmek)  Mahallesi’nde sahipleri tarafından ekilmeyen 15 dönümlük arazi, kadınların çalışmalarıyla toprağın sürülmesinin ardından ekim gerçekleştirildi.

Belediye bünyesinde başlatılan “Doğal Bostan” çalışmaları kapsamında katkısız doğal tohum toplanması için kadınların kolektif bir şekilde çalışmalara başlatılarak, tarlaya çok sayıda sebze ve yeşilliklerin olduğu ürünler ekildi.

kadin_ic-014.jpgEkim sırasında konuşan Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun, tamamen toplumsal ve ekolojik fayda sağlamak amacıyla oluşturulan bostanın çevre tarafından örnek gösterildiğini belirterek, 15 dönümlük arazinin köylülere ait olan ve ekim gerçekleştirilmeyen arazi olduğunu ve sahiplerinden rızalık aldıklarını söyledi.

Asıl amaçlarının neolitik dönemde olduğu gibi kadının toprakla bütünleşmesini sağlamaya çalışmak olduğunu söyleyen Altun, Dersim’de bir ilk olarak kadın doğal sebze üretimi sadece kadınların çalışacağı ve kadınların kendi doğal sebzelerini oluşturacağını ifade etti.

Bu çalışmanın asıl amacının kâr elde etmek ya da özel sermaye edinmek olmadığını belirten Altun, “Günlük ihtiyacını karşılayabilecek ve tekrar doğa ile toprakla birlikteliğini sağlayacak bir durumu gerçekleştirmek istedik. Fazla ürün elde edilirse geliri kadın istihdam alanına gönderilecek.  Dersim endemik bitkisiyle çok fazla gündeme gelir. Biz de Dersim’e ait kaybolmak üzere olan tohumları kullanıyoruz” dedi.

Tarlaya bu sene ilkin elde edilen domates, biber, patlıcan, karpuz, kavun, nane, reyhan, soğan, çilek, kabak, fasulye, salatalık gibi ürünlerin tohumlarını ekeceklerini söyleyen Altun, “Alanımız çok büyük olduğu için birçok şeyi de denemek istiyoruz. Topraktan bu ekilenlerden hangisinden daha fazla mahsul elde edilirse gelecek seneye bostanı ona göre şekillendireceğiz.  Köylerden toplanan tohumlardan tohum elde ederek Dersim’de tohum bankası oluşturmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Dersim’de bulunan kadınlara çağrıda bulunan Altun, “kendileri gelip tarlada çalışıp kendi ihtiyaçlarını karşılayacak derecede sebzelerini alabilirler” dedi.

Konuşmanın ardından Eşbaşkan Nurhayat Altun ve beraberindekiler fide ve tohum ekimi gerçekleştirdi.