Jandarma, 1 Kasım seçimlerinde Erzincan’da “Köylerde iklimin yağmur ve kar yağışlı olması nedeniyle yol durumlarının da göz önüne alınmasını” isteyerek sandıkların taşınmasını istedi.

Erzincan İl Jandarma Komutanlığı, Merkez İlçe Seçim Kurulu’na başvuruda bulunarak Alevilerin yaşadığı çok sayıda köyün sandığının birleştirilmesini istedi.

Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül’ün haberine göre, Erzincan’daki bu durum, jandarmanın ilçe seçim kuruluna yaptığı 14 Eylül tarihli başvuruya da yansıdı.

Başvuruda sandıkların birleştirilmesine gerekçe olarak gösterilen olaylar 1989’a kadar geri götürüldü.

Başvuruda, “İl merkez sorumluluk bölgesinde 1989-2015 yılları arasında meydana gelen terör olayları incelendiğinde, İl Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı bölgesinde 37, Yaylabaşı Jandarma Karakol Komutanlığı sorumluluk bölgesinde 57 olmak üzere toplam 94 terör olayı meydana gelmiştir” denildi.

Haberde, jandarmanın başvurusunda, 1989’dan başlayarak 2005’e kadar silah/mühimmat yakalanması, sabotaj ve kundaklama, gasp-yağma olayları sayıldı.

Jandarma, sandık birleştirme başvurusunda 1 Kasım’da, “Köylerde iklimin yağmur ve kar yağışlı olması nedeniyle yol durumlarının da göz önüne alınmasını” istedi.

JANDARMA BÖLGESİNDEKİ KÖYLERDE ALEVİLER YAŞIYOR

Erzincan İl Jandarma Komutanlığı’nın  “kar ve yağmur” bahanesiyle sandıkların birleştirilmesini talep ettiği 94 köyün Alevi köyü olması dikkat çekici. Örneğin Yaylabaşı Jandarma Karakolu’nun bulunduğu Yaylabaşı Beldesi’nin etrafında kalan köylerin hepsi Alevi köyleri ve bu köyler CHP’nin en çok oy aldığı köyler.  Söz konusu köylerde AKP’ye oy çıkmıyor. 7 Haziran seçimlerinde AKP ikinci vekilliği 300 oy farkla CHP’ye kaptırmıştı. Tüm bunlar göz önüne alındığında Jandarma’nın sandıkların birleştirilmesi talebi Erzincan’da CHP’nin milletvekili kazanması engelleme olarak yorumlanabilir.