İntihar Etmeyi Düşünen Kişiler

Uyarı sinyalleri Verir Eğer tanıdığınız bir kişinin…..!

Konuşmaları

Açık ya da kapalı bir şekilde intihardan bahsediyorsa “Hayat yaşamaya değmez, Dünya bensiz daha iyi, Artık dayanamıyorum, Herşey bitti, öldüreceğim kendimi' gibi cümleler kuruyorsa.

Davranışları

Arkadaşlarından ve sosyal ortamlardan uzaklaşıyorsa;

Hobilerine, okula, işine olan ilgisi azaldıysa;

Dış görünüşüne hiç dikkat etmiyorsa,

Yeme ve uyku düzeni bozulduysa,

Vasiyet yazma, veda etmek gibi şeyler yapıyor;

Önemli eşyalarını etrafındakilere veriyorsa,

Sıkkın, yorgun, bitkin görünüyorsa,

Hiçbir şeye konsantre olamıyorsa,

Gereksiz riskler alıyorsa,

Yaşadığı Olay

Kendisi ya da bir yakınıyla ilgili sarsıcı bir olay yaşadıysa,

Daha önce intihar denemesi varsa,

Ya da çok kötü hissederken sebepsiz bir şekilde rahatlamış ve huzurlu görünüyorsa, risk altındadır ve intihar etmeyi düşünüyor olabilir.

İntihar Etmeyi Düşünen Birine Yardım ve Yaklaşım Nasıl Olmalı?

Onunla Konuşun: Onunla konuşmak yapabileceğiniz en önemli şeydir

Hislerini Anlamaya Çalışın: Yargılayıcı olmadan, açık, ilgili ve sakin bir şekilde onu dinleyin. Bırakın istediği şey hakkında istediği kadar konuşsun. Ne hissettiğini anlamaya çalışın.

Yanında Olduğunuzu Hissettirin: Süslü, şık kelimeler söylemek zorunda değilsiniz, sadece ilgilendiğinizi bilmesi ve acısıyla yalnız olmadığını görmesidir.

Onu Yargılamayın: Tartışmaktan ve öğüt vermekten kaçının. Hissettiklerinin ve intihar düşüncesinin, doğruluğunu yanlışlığını sorgulamayın, hayatının değeri hakkında söylev vermeyin.

Çözüm Önerileri Sunun Destekleyin: Sizinle konuştuğu için mutlu olduğunuzu belirtin. Destekleyici ve cesaret verici şeyler söyleyin. Çözüm önerileri sunun.

İntihar Planını Öğrenin: İntihar etmeyi düşünüp düşünmediğini, intihar planını, zamanını, şeklini ve kullanacağı araçlara ulaşıp ulaşamayacağını öğrenin. Bu konuda açık açık konuşmaktan çekinmeyin. Şokta ve şaşırmış görünmeyin, olabildiğince sakin konuşun.

Hafife Alıp Onu Utandırmayın: Fikrini değiştirmesi için onu utandırmayın ve yargılamayın. Bu sadece suçluluk ve umutsuzluk duygularını artırır. Kendisini daha kötü hissetmesine neden olacak şeyler söylemekten kaçının. Yaşadıklarının kendisini öldürmesini gerektirmeyeceğini söyleyerek durumu hafife almayın. Önemli olan sorunun ne kadar büyük ya da kötü olduğu değil, onun bu sorunundan ne kadar etkilendiğidir.

İddialaşmayın: Kesinlikle kendisini öldüremeyeceğini söylemeyin, yardım alabileceğini ve bunun geçici bir his olduğunu vurgulayın.

İntihar Planını Sır Olarak Tutmayın Paylaşın: Asla bir intihar planını sır olarak tutmayın. O sizden bunu kimseye söylememenizi isteyebilir. Ancak bu durumla yalnız mücadele etmeyin başkalarıyla paylaşın asla bu sorumluluğu tek başınıza taşımayın. Eğer intihar planının doğru olma riski varsa, acilen müdahale edin. Bir hayat kurtarma şansınız varken duruma müdahale etmemiş olmanın pişmanlığını ömür boyu yaşamayın. Bir uzmandan yardım almak en iyi tercihtir.

Desteğinizi Devam Ettirin ve Takip Edin:  Arkadaşınız ya da yakınınızın durumunu takip edin. Acil bir risk yokken de desteğinizi devam ettirmeniz çok önemlidir. Kendi yardımınızı önerin ve mutlaka profesyonel yardım alması için destekleyin. Randevu alırken ve ilk görüşmeye giderken yanında olun.

İntiharı Ne Zamanı ve Nasıl Yapacağını Belirlemişse: Bu acil bir risk olduğunu gösterir. Mutlaka ciddiye alın, kesinlikle 1 saniye bile yalnız bırakmayın ve yardım isteyin. Etrafında kendine zarar verebileceği herhangi bir şey varsa uzaklaştırın. Mutlaka bir uzman ya da tıp doktoru onu görmelidir. Hastaneye götürebilir yada ambulans çağırabilirsiniz. Paniklemeyin ve acil yardım çağırmak konusunda tereddüt etmeyin.

Eğer Siz İntihar Etmeyi Düşünüyorsanız...

Yoğun bir duygusal ya da fiziksel acı yaşıyorsunuz, algılarınız ve düşünceleriniz bu acıdan çok fazla etkilenmiştir. Acıya son vermekle yaşamınıza son vermek aynı şey değildir. Rahatlama sadece hayattayken hissedebileceğiniz bir duygudur.

Bazı insanlar intiharı düşünür ve çoğunluğu yaşamaya devam eder, çünkü bu bir krizdir ve  krizler geçicidir.

Kendinize zaman tanıyın Kendinize zarar verici herhangi bir şey yapmadan önce 1 gün daha, 1 hafta daha bekleyin. Unutmayın, hissetmek ve yapmak aynı şey değildir. İntihar hissi onu yapmanız gerektiği anlamına gelmez, geçici bir histir.

Bu zor zamanda sizin yanınızda olabilecek, sizinle tartışmayacak ve sizi yargılamayacak, insanlarda var. Onlara nasıl hissettiğinizden bahsedin ve planınızı açıkça anlatın.

Kendinize zarar verebileceğiniz ortamlardan ve eşyalardan uzak durun.

Çok fazla alkol almaktan ya da başka bir madde kullanmaktan kaçının.

Her gün ne yapacağınıza dair bir program yazmak işe yarayabilir, yalnız bu programı yaparken şu anda size zor gelen bir şey eklememeye özen gösterin. Bu programa eskiden size keyif veren bir şeyler koymayı unutmayın. Mesela müzik dinlemek, yürüyüş yapmak, ılık duş almak...

Gün içinde mutlaka en az yarım saat güneş ışığı görün. Kendinizi çok sosyal hissetmeyebilirsiniz ama diğer insanlarla konuşun. Duygularınız hakkında ya da başka konularda olabilir.

Unutmayın şu anda hiç geçmeyecekmiş gibi görünen şeyler geçecektir.

Yaşadıklarınız ve duygularınız kalıcı bir durum değildir. Eğer uyuyamıyor, yiyemiyor, çalışamıyor, acının bitmeyeceğini sanıyorsanız ve sağlıklı düşünemiyorsanız, çekinmeden bir an önce bir profesyonelden yardım alın

İntiharda Yanlış Bilinenler:

-"İntihar etmekten bahseden insanlar gerçekten intihar etmezler. Bu yanlış düşüncedir"

Doğrusu: Açık ya da kapalı bir şekilde kendini öldürmekten bahseden herkes ciddiye alınmalı ve hemen harekete geçilmelidir.

-"Eğer bir insan intihar etmeye karar vermişse hiçbir şey onu durduramaz anlayışı yanlıştır."

Doğrusu:  İntihar etmeyi düşünen birçok insan aslında ölmek istemez, sadece acılı duyguya son vermek ister. Ancak bu istek çok güçlü de olsa geçicidir. Bunu birisiyle paylaştıysa bu yardım istediği ve bir şeyler yapılabileceği anlamına gelir.

-"İntiharı doğrudan sormak veya konuşmak tehlikeli ve yapılmaması gerekir düşüncesi yanlıştır."

Doğrusu:  İntihara eğilimli bir insanla intihar hakkında konuşmak ve ona doğrudan intihar eğilimini sormak gizlediği planı açık açık konuşmak en iyi tutumdur

Bu duyguların geçici olduğunu bilmek

Onu eleştirmemek

Ve yalnız bırakmamak gerekir

Nerelere Baş Vurabiliriz:

Tunceli Devlet Hastanesi B/Blok Psikiyatri Polikliniği (0428 212 10 39) ve Acil Durumlarda Devlet Hastanesi Acil Servisi ve 112 Acil Ambulans Hizmetine (112)