Dersim Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi Sosyoloğu Özlem Uç Çiçek ve avukat Fatma Kalsen, söz konusu intiharların nedenlerini araştırmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların zaman kaybetmeden çalışma başlatması gerektiğini kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Malatya Bölge Müdürlüğü'nün açıkladığı 2013-2014 yılı intihar istatistiklerinde, yüz binde 11,63 oranı ile kaba intihar oranının en yüksek olduğu il olarak Dersim tespit edildi. Açıklanan veriler, bu alanda çalışma yürüten kentteki sivil toplum örgütü yöneticileri ve sosyologları şaşırtmadı.

İntihar sorununun son yıllarda kentin oldukça gündeminde olduğunu belirten İHD Dersim Şube yöneticilerinden Avukat Fatma Kalsen, ancak buna rağmen bu zamana kadar ciddi bir araştırma yapılmadığını ifade etti.

intihar_ic-001.jpgValilik bünyesinde İntiharı Önleme Komisyonu oluşturulduğunu fakat bu komisyonun sağlıklı bir çalışma yürüttüğüne şahit olmadıklarını belirten Kalsen, kentin küçük bir yer olmasından kaynaklı bilgi sahibi olunan vakaların mevcut olduğunu aktardı. Kalsen, "Bu vakalar arasında ekonomik sıkıntılardan tutalım ileri yaşlarda bulunan yaşlı insanların ilgisiz ve bakımsızlıktan intihar ettiğini biliyoruz. Fakat nedenleri belli değildir. Bunun için alan çalışmasının yapılması gerekmektedir. Zaman kaybetmeden ilgili kurum ve kuruluşlar bu konu hakkında çalışmalar başlatması gerekiyor" dedi.

Dersim Belediye bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Dayanışma Merkezi Sosyoloğu Özlem Uç Çiçek de komisyonların oluşturulup, bu konu hakkında çalışmalar gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti. Çiçek, yapılacak çalışmalar doğrultusunda ise intihar sebeplerinin işsizlikten mi, ekonomik sorunlardan mı, çeşitli bunalımlardan ötürü mü kaynaklandığının belirlenmesi ve buna yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.